De Achterhoekse regenboogvlag, ook die mag opgehangen worden zaterdag.
De Achterhoekse regenboogvlag, ook die mag opgehangen worden zaterdag.

‘Hang zaterdag de regenboogvlag uit’

Maatschappij

ACHTERHOEK/LIEMERS - Hang zaterdag de regenboogvlag uit en steun de LHBTI+ gemeenschap. Die oproep doen de twintig regionale COC-verenigingen en COC Nederland. De oproep is een reactie op de vele recente voorbeelden van geweld tegen de regenbooggemeenschap.

Naar aanleiding van de geweldsincidenten in Eindhoven en Groningen, afgelopen weekend, roepen de COC-verenigingen iedereen op om zaterdag de vlag uit te hangen. “Ook vanuit onze vereniging willen we solidariteit betuigen en sluiten we ons volledig aan bij deze actie,” zegt Ricardo Brouwer, voorzitter van COC Midden-Gelderland. “Aanstaande zaterdag krijgt COC Eindhoven een nieuwe vlag aan hun gevel en dat lijkt ons een uitstekend moment om in heel Nederland de vlag uit te hangen.”

De regenboogvlag aan de gevel van COC Eindhoven werd afgelopen zaterdag weggerukt door een groep van twintig hooligans. Die bedreigden de daar aanwezige LHBTI+ jongeren, scholden ze uit en sloegen een vrijwilliger.

In een open brief roepen de twintig regionale COC-verenigingen en COC Nederland iedereen op een regenboogvlag of andere LHBTI+ gemeenschapsvlag uit te hangen. De oproep is gericht aan gemeenten, provincies, voetbalclubs en ieder ander die solidariteit met de regenbooggemeenschap wil tonen. Mensen kunnen een foto van hun vlag op social media plaatsen met als hashtag #SamenSterk.

“Samen laten we zien dat liefde sterker is dan haat”, aldus Brouwer. “We steken LHBTI+ jongeren een hart onder de riem en laten zien dat Nederland geweld tegen de regenbooggemeenschap niet pikt.”

Behalve dat een groep LHBTI+ jongeren in Eindhoven zaterdag werd aangevallen, werden ook de medewerkers van een Groningse dragshowbar en LHBTI+ café afgelopen zaterdagnacht mishandeld. Tijdens de voetbalwedstrijd PSV-Spakenburg en andere recente voetbalwedstrijden klonken homofobe spreekkoren zonder dat er werd ingegrepen.

“Woorden van haat leiden tot daden van haat,” zei Astrid Oosenbrug, voorzitter van COC Nederland, in een reactie. Ze verwijst naar de vele recente aanvallen op de regenbooggemeenschap van conservatieve influencers, Twitteraars, politici en anderen op de regenbooggemeenschap. “Als je zo tegen onze gemeenschap tekeergaat tegen onze gemeenschap, kun je op je vingers natellen dat dat ook tot fysiek geweld kan leiden. Dus kappen daarmee, het geweld moet stoppen!”

De Europese LHBTI+ organisatie ILGA Europe signaleerde onlangs een soortgelijke tendens in de rest van Europa, waarbij verbaal geweld tegen de LHBTI+ gemeenschap leidt tot fysiek geweld.

Oosenbrug en Brouwer willen onder meer dat scholen mensen van jongs af aan bijbrengen dat je elkaar moet respecteren, ongeacht wie je bent en op wie je verliefd wordt. “Want jong geleerd is oud gedaan”, aldus Oosenbrug. Ook pleit het COC onder meer voor hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld en voor het stilleggen van voetbalwedstrijden bij homofobe spreekkoren. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal