Grafelijke Korenmolen. Foto: Achterhoek promotie

Grafelijke Korenmolen. Foto: Achterhoek promotie

Molens open tijdens Monumentendag

Maatschappij

ZEDDAM-’s-HEERENBERG - Open Monumentendag zorgt er in het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september voor dat er maar liefst drie molens in de regio worden opengesteld voor publiek. In Zeddam zijn dat de Grafelijke Korenmolen (op beide dagen) en de Rosmolen (op zondag) en in ‘s-Heerenberg de Zwarte Molen aan de Zeddamseweg (ook alleen op zondag). De gratis openstelling moet de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg vergroten.

De Grafelijke Korenmolen in Zeddam is een uniek monument dat uit de 15de eeuw dateert. Het is één van de oudste nog bewaard gebleven molens van Nederland. Hij is gebouwd als zogenaamde dwangmolen en was in het bezit van de heren Van Bergh, die als enigen binnen het grafelijk grondgebied over het wind- en maalrecht beschikten.
Deze korenmolen is een torenmolen: gebouwd op een verhoging in het landschap, die deels natuurlijk en deels door mensenhanden is opgeworpen en zich op het kruispunt van verschillende oude wegen bevindt. Tot 1928 is de molen in bedrijf geweest. Sinds 1929 is de molen in het bezit van de Stichting Huis Bergh. Hij wordt in stand en draaiende gehouden door een team van enthousiaste en deskundige molenaars en vrijwilligers, die op zaterdag (van 12 tot 16.30 uur) en zondag (van 11 tot 17 uur) uitleg geven.
Op zondag is verder de Rosmolen in Zeddam te bezoeken. Tussen 13 en 16.30 uur wordt gedemonstreerd hoe vroeger met een paard werd gemalen. Ook leuk voor de kinderen is de handmaalsteen. Gerard van Merrebach is molenaar en laat zien hoe pannenkoekmeel werd gemaakt.

Zwarte Molen
Molenliefhebbers kunnen op zondag ook een kijkje nemen in de Zwarte Molen in ‘s-Heerenberg. De molen zonder wieken aan de Zeddamseweg stamt uit het jaar 1829 en is in de loop der jaren een aantal keren van eigenaar verwisseld. Vanaf 1910 werd er niet meer gemalen. In 1912 werd de molen aangekocht door J.H. van Heek. Hiermee wilde hij de goederen en rechten van het kasteel en landgoed, dat hij ook zojuist had aangekocht, in ere herstellen. In 2008 kwam de molen volledig in het bezit van Stichting Huis Bergh. Omdat kap, muurwerk en balken er slecht aan toe waren heeft er een grootscheepse restauratie plaatsgevonden. De bouwwerkzaamheden zijn inmiddels voltooid en het interieur is ook aangepakt, zodat de bezoekers de molen veilig kunnen bezoeken. De Zwarte Molen is van 12 tot 16 uur open.
Meer info op de website.


www.huisbergh.nl

Zwarte Molen. Foto: Achterhoek promotie

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal