
Wetsuits passen. Foto: Roel Kleinpenning
foto Roel KleinpenningSwim to Fight Cancer Achterhoek: recordaantal deelnemers
MaatschappijBRAAMT - De teller staat zondag 3 september tijdens de training op 419 deelnemers, 39 teams en bijna 10 duizend donateurs: Swim to fight Cancer Achterhoek is zowel regionaal als landelijk een begrip. Het aantal deelnemers ofwel dappere zwemmers is voor deze vierde Achterhoekse editie dan ook hoger dan ooit.
Door Kelly Heerink
Projectleider Margot Verhagen is daar enorm trots op en laat dat dan ook blijken tijdens de gezamenlijke oefening zondagochtend in recreatieplas Stroombroek. Ook worden er wetsuits gepast en felgekleurde zwemboeien uitgedeeld.
Op zondag 10 september klinkt hier het officiële startschot: 500 meter, een of twee kilometer zwemmen in het open water. Het doel? Zoveel mogelijk geld met elkaar ophalen voor Fight cancer, een stichting die doneert aan baanbrekend kankeronderzoek en preventie. De vorige editie in 2021 had 367 deelnemers. “We overtreffen het aantal deelnemers in 2021 en dat is een fantastische mijlpaal voor de Achterhoek”, aldus Margot. “Door de bijdrage van onze hoofdsponsor de Flexfamily die het terrein aankleedt en Leisurelands die het parkeergeld voor alle deelnemers betaalt en van de ‘gewone’ bezoekers het parkeergeld verdubbelt en dat allemaal schenkt aan de Swim, kan het niet anders dan een weergaloos evenement worden.”
Kanker de wereld uit
Nog steeds krijgt één op de drie mensen kanker in zijn of haar leven: meer dan 124 duizend mensen per jaar krijgen te horen dat ze kanker hebben. Met Swim to Fight Cancer Achterhoek komen we in actie in de strijd tegen kanker door een of twee kilometer in open water te zwemmen op 10 september. Met zoveel mogelijk zwemmers, die donaties ophalen voor deze flinke prestatie, zorgen we er samen voor dat er meer onderzoek gedaan kan worden. Door vernieuwende kankeronderzoeken kunnen in de toekomst meer mensen kanker overleven.
Er is ontzettend veel geld nodig voor baanbrekend onderzoek, dat is de basis voor kankerbestrijding. Margot: “We hebben allemaal wel iemand om ons heen die we moeten missen of die getroffen is door deze ziekte. Ook wij als organisatie beseffen ons al te goed hoe het is om van dichtbij dierbaren te verliezen of de ziekte mee te maken. Dat raakt ons diep in het hart. Daarom zetten wij ons in om deze onmacht om te zetten in kracht. Samen brengen we kanker de wereld uit”, aldus Margot. Als projectleider is ze niet alleen trots op haar team en alle deelnemers, maar ook op alle vrijwilligers, sponsoren en partners.
Een magisch getal
Doetinchemmer Frank Weber zwemt voor de eerste keer mee, door wat-ie heeft meegemaakt wil hij zoveel mogelijk mensen helpen. “Het is 10 september precies acht jaar geleden dat ik onder het mes ging, van oor tot oor. De tumor in mijn hoofd was anderhalve sinaasappel groot”, vertelt hij. De operatie duurde dertien uur lang. “En omdat het mis ging, nog eens elf uur langer.” Toch waren de twee weken erna minstens zo zwaar en eng. “Doordat ik niet sliep kreeg ik visioenen”, blikt hij terug. De gedachte aan zijn oma, die jaren daarvoor ook op de 10e van september stierf, gaf hem hoop. “Ze was erg gelovig en las ons veel voor uit de Bijbel. Toen ze wegviel, viel dat stukje ook weg.”
Nu, acht jaar later, gaat het goed met Frank. Hij bewandelt een spirituele weg en voelt zich sterker en zelfverzekerder dan ooit. “Dit heb ik ook meegegeven aan mijn zoon Damian, die met me meezwemt.”
Lees verder onder de foto:
Frank Weber. Foto: Roel Kleinpenning
Moeder en dochter
Wie ook samen een frisse duik in het diepe nemen, zijn moeder Angelique (59) en dochter Kikki (26) Delleman uit Doetinchem. “We hebben teveel mensen verloren”, verklaart Angelique. “Je voelt je machteloos, als iemand binnen zes weken wegvalt. Of als je acht jaar lang helpt vechten tegen deze verschrikkelijke ziekte.” Ook bij dochter Kiki haar viel het verlies van haar ouders’ vrienden zwaar, die veel over de vloer kwamen. Zij opperde om samen te zwemmen. Het samen zwemmen voelt voor beiden heel speciaal. Zowel met elkaar, als met de hele club: “Het gevoel dat je er toe doet.”
Lees verder onder de foto:
Angelique en Kiki Delleman. Foto: Roel Kleinpenning
Een warm hart
De 73-jarige Tineke Bosch uit ‘s-Heerenberg zwemt samen met de familie mee. “Naast dat we de stichting een warm hart toedragen en ervoor willen zorgen dat het nog meer in de schijnwerpers staat, zwemmen we in het bijzonder voor mijn dochter”, vertelt de deelneemster. Haar dochter zwom eerdere edities zelf mee. “Voor haar vader, mijn man, die ziek werd maar inmiddels is genezen - nu is ze zelf ziek”, aldus Tineke. Samen met haar dochters schoonmoeder, neemt ze haar 2 duizend meter over. “We zwemmen allebei een kilometer”, legt ze uit en vervolgt: “Er is wel een kans dat ze zelf toch meezwemt, maar of haar gezondheid dit toelaat, weten we pas over een week.” Mede-zwemmers uit de familie zijn haar andere dochter, drie kleindochters waarvan één met haar vriend en een neefje. Ook de echtgenoot van Tineke’s dochter en diens vader doen mee.
Kids Swim
De deelnemers en het publiek kunnen dit jaar weer rekenen op een veelzijdig programma in Braamt. Vanaf 11.30 uur is de aftrap met de 500 meter Kids Swim en is powered by Leisurelands.
De kinderburgemeester van Montferland Maud Veenhuizen opent de Kids Swim. Vanaf 13.00 uur gaan volwassenen het water in om 1 of 2 kilometer te zwemmen. Het startschot wordt gegeven door wethouder Henk Groote van Montferland. Dit jaar staan maar liefst 15 businessteams en 22 vriendenteams uit de hele regio aan de start die vol enthousiasme samen het water induiken. Om 16.30 uur wordt de eindopbrengst live bekend gemaakt. Vlak voor het event wordt de tussenstand van de opbrengst van de website gehaald, dus het blijft tot het einde spannend. Er is entertainment en divers vermaak voor klein en groot, zoals bandjes, een dj en er zijn foodtrucks op het terrein aanwezig en dat zorgt voor een ongedwongen festivalachtige sfeer.
Lees verder onder de foto:
Tineke Bosch. Foto: Roel Kleinpenning
Informatie bezoekers
Bezoekers kunnen fietsen en auto’s parkeren bij de P-ingang van Landal Stroombroek (Landweerswal 2) in Braamt. Er zijn verkeersregelaars om alles in goede banen te leiden. Opbrengst naar Fight cancer en Slingeland Ziekenhuis. De opbrengst gaat naar Stichting Fight cancer, een landelijke organisatie die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek- en preventie via KWF Kankerbestrijding. Net als in 2021 gaat een deel van de Achterhoekse donaties naar een lokaal doel. We doneren dit jaar ook weer aan de afdeling Oncologie van het Slingeland Ziekenhuis. “Zo blijft een gedeelte van de opbrengst in de Achterhoek en dat is heel fijn”, besluit Margot.
Aanmoedigen
Publiek is van harte welkom om de zwemmers aan te moedigen en er is nog plek voor meer deelnemers. Uiteraard zijn donaties ook van groot belang. Dit kan nog tot en met twee weken na het event.