
Beleid maken en activiteiten organiseren
MaatschappijMONTFERLAND - Je vrijwillig inzetten voor een goed doel, een vereniging of een persoon die hulp of ondersteuning nodig heeft, geeft veel mensen voldoening. In vier edities, dit is deel 3, lees je hun enthousiaste verhalen. Wat levert vrijwilligerswerk henzelf en anderen op? Deze week vertellen bestuurders van organisaties over hun werkzaamheden.
Door Karin van der Velden
Met een reportagewagen met zes camera’s maakt RTV Mozaïek livestreams van evenementen, zoals de carnavalsoptocht of het countryfestival in Zevenaar. Henk Schippers vertelt: “Zo kunnen mensen die minder mobiel zijn toch een evenement meemaken. We maken een draaiboek en gaan met een regisseur, geluidsman en cameramensen een hele dag op pad.”
Als secretaris is Henk de spil van de organisatie. Hij vindt het leuk om dingen te veranderen: “De maatschappij verandert, daarin moeten wij mee. Vroeger kwamen we bij mensen aan bed, nu gaan we naar verzorgingshuizen om er een leuke middag te verzorgen. Daarvan maken we opnames die via onze website tvmozaiek.nl te bekijken zijn. We maken ook documentaires. Ik ben zelf bezig met een documentairereeks over de restauratie van Huis Sevenaer. Je komt zo nog eens ergens!”
“Omdat de techniek steeds sneller verandert, hebben we jonge mensen nodig. Met het bestuur zorgen we dat er financiële middelen zijn en we een netwerk opbouwen. We hebben heel veel ideeën, soms ontbreekt het laatste stukje kennis om iets uit te voeren. Voor jonge mensen is het vrijwilligerswerk soms een start van een professionele carrière.”
‘De contacten met mensen vind ik het leukst’
Al voor de opening was Maria Gertsen betrokken bij het Stadsmuseum in ‘s-Heerenberg. Een nichtje maakte haar erop attent dat ze vrijwilligers zochten. “Ik was niet op zoek naar vrijwilligerswerk en kende het Stadsmuseum niet, maar raakte wel geïnteresseerd. In mijn werk als maatschappelijk werker in de vrouwenhulpverlening had ik veel met sterke vrouwen te maken. Het sprak me aan dat het Stadsmuseum het verhaal van vijf sterke vrouwen vertelt.”
Maria is sinds 2017 vrijwilligerscoördinator, maar gaat daar nu mee stoppen en zoekt een opvolger. Ze vindt de contacten met mensen het leukst. “Ik heb nog zoveel petjes op in allerlei werkgroepen, er zijn heel veel verschillende dingen die je bij ons kunt doen. Ik vind dingen bedenken, evenementen organiseren en het regelen ook leuk. Ik hou ervan om mensen bij elkaar te brengen. De meeste vrijwilligers komen via via bij ons. Mensen willen graag gevraagd worden.”
Het Stadsmuseum zoekt onder andere gastheren en gastvrouwen. “Het is echt iets voor iemand die het leuk vindt om mensen te ontvangen en de weg te wijzen, je hoeft niet eens interesse te hebben in geschiedenis. Onze vrijwilligers vormen een gezellige groep. Als je eens in de twee weken vier uurtjes tijd hebt, kun je al heel wat voor het Stadsmuseum betekenen.”
‘Zonder geschiedenis is er geen toekomst’
Vincent van Vuuren heeft een drukke baan als directeur van een architectenbureau. Daar besteedt hij 40% van zijn tijd aan projecten, vaak zijn dat restauraties van monumentale panden. Vincent werkt vier dagen, dag vijf is gevuld met vrijwilligerswerk. Zijn bouwkundige kennis komt daar goed van pas en hij vindt het fijn om die kennis in te zetten.
Voor Scouting Didam (waar trouwens een vacature voor penningmeester is), de Mariakerk en Diemse toren doet Vincent het gebouwenbeheer. Geen uitvoerend werk, maar beleidsmatig en het regelen van behoud, onderhoud. Daarvoor is dan natuurlijk ook financiering nodig. Voor de Mariakerk regelt Vincent ook de verhuur van de locatie. Vincent is bestuurslid bij Muziekvereniging De Club, daar is zijn taak vooral het meedenken met het bestuur.
Na het vertrek van Theo te Wil heeft Vincent als vice-voorzitter zijn taken bij de Oudheidkundige Vereniging Didam overgenomen. “De OVD heeft een bestuur van zes mensen, zo’n 25 vrijwilligers en 750 leden. We doen onderzoek en dragen de geschiedenis van Didam uit. Vaak ga je je voor geschiedenis interesseren als je wat ouder bent. Door scholen te bezoeken, willen we juist graag kinderen en jongeren interesseren voor de lokale geschiedenis. We plaatsten vijftien informatieborden in Didam en herdenken met de Liberation Route de Tweede Wereldoorlog met de Liberation Route, waar je langs plekken met een bijzondere herinnering wandelt of fietst. Zonder geschiedenis is er geen toekomst.”
Aan de slag!
Lijkt het je leuk om via Vrijwilligerswerk Montferland aan de slag te gaan? Soms kun je met een uur per week al veel betekenen. Bekijk deze website voor meer info en aanmelden. Mailen kan ook: vrijwilligerswerk@welcommail.nl.