De bewegingstuin in Nieuw-Dijk. Foto: Roel Kleinpenning
De bewegingstuin in Nieuw-Dijk. Foto: Roel Kleinpenning

Sportiviteit voor alle leeftijden bij de Meikamer

Maatschappij

NIEUW-DIJK - Aan de Meikamer in Nieuw-Dijk is een openbaar toegankelijke faciliteiten geplaatst, waar jong en oud kan bewegen. “Het zijn multifunctionele apparaten voor mensen die zo sportief zijn als ik vroeger was, en voor mensen die iets minder sportief zijn, zoals ik nu ben”, zei wethouder Henk Groote.

Door Karin van der Velden

Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk had in 2020 het idee om een beweegtuin op te zetten. Willem Wolters en Eef Wanders verzamelden een werkgroep om zich heen en zoals dat in Nieuw-Dijk dan gaat, kwam er van allerlei kanten hulp. Er werden financiële middelen vergaard, offertes opgevraagd en dit voorjaar kon worden begonnen met de aanleg. Het plan werd nog wat grootser uitgevoerd. Er kwam een beweegtuin, een fietscrossbaan en een jeu de boules baan. Gebra, het bedrijf van Bert Raben leverde met materiaal en materieel een belangrijke bijdrage. Daardoor kon als extraatje de jeu de boules baan worden aangelegd. De organisatie van tentfeest Ludiek sponsorde een picknicktafel. Een tegenprestatie omdat vrijwilligers de kaartcontrole doen. Je kunt je helemaal voorstellen hoe mensen er na afloop even napraten met zelf meegebrachte hapjes en drankjes. Of het biedt plaats aan mensen die gezellig komen kijken naar de inspanningen van anderen.

Kabouterroute
Er kwamen drie gemarkeerde looproutes in het naastgelegen Meikamerbos en speciaal voor de kleintjes een kabouterroute. Kabouters van allerlei kleuren en formaten werden gezocht, gevonden en geplaatst. Frans Giesen uit Loil maakte een houtsculptuur van een kabouter. En er is een plaat met een gat om je hoofd door te steken, waar kinderen als kabouter op de foto kunnen.

Bewegen en saamhorigheid
Nadat Jeroen Rosendahl, voorzitter van Leefbaar Nieuw-Dijk, iedereen die een bijdrage leverde, had bedankt, sprak wethouder Henk Groote de aanwezigen toe. “Hier komen twee aspecten samen die ik erg belangrijk vind, namelijk bewegen en saamhorigheid.” Samen met Thea Pierik van Stichting Algemene Gezondheidszorg Didam onthulde Groote een bord dat bij de ingang komt te staan. De Stichting leverde een bijdrage van € 13.500 uit gelden die na liquidatie van het Wit-Gele Kruis overbleven. De kosten voor het hele plan waren geraamd op € 50.000. De gemeente droeg € 23.334 bij, BOSA heeft € 9024 toegezegd en er waren nog wat ‘kleinere’ sponsoren.

Na de officiële opening konden mensen gebruik maken van de faciliteiten. Lindsey Diesvelt, Fitcoach uit Nieuw-Dijk liet zien welke oefeningen mensen in de beweegtuin zouden kunnen doen. Michael Derksen en Rob Willemsen begeleidden de jeugd op de fietscrossbaan en Dinie Beijer gaf uitleg over jeu de boules.

Met een hapje en een drankje konden de trotse inwoners van Nieuw-Dijk nog even napraten over het mooie project dat door saamhorigheid kon worden uitgevoerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal