Foto: PR Present
Foto: PR Present

Present: ‘Omzien naar elkaar! Wie doet mee?’

Maatschappij

Montferland - ‘Het geeft zoveel voldoening om een ander te helpen’, dit zegt vrijwel elke vrijwilliger die zich via Present Montferland heeft ingezet voor een kwetsbare dorpsgenoot. En de hulpontvangers zijn dikwijls diep ontroerd en geraakt dat vreemden hen zomaar komen helpen.

Zoals onlangs nog een alleenstaande vrouw met zoon die begeleid worden door GGNet. Bij hen moest het nodige grofvuil uit het huis worden afgevoerd, waartoe ze zelf niet in staat zijn. Wie helpt haar daarbij? Present! Die organiseerde een groepje vrijwilligers, een aanhangwagen en klaarde deze, voor hen, kleine klus. Mevrouw is enorm dankbaar voor de belangeloze hulp van de vrijwilligers. Zij zorgde voor koffie en genoot van het fijne gesprek met de vrijwilligers. 

De hulpverlener van GGNet gaf het project een 9 en vertelde nadien: “Het is prima verlopen. De vrijwilligers waren heel aardig en behulpzaam en rustig. Ze hebben samen met mijn cliënt gelachen. De klus is snel gedaan. Dank jullie wel.”

Dit is een voorbeeld van een praktisch project dat onlangs in Montferland werd opgepakt. Jaarlijks organiseert Present in Montferland tientallen hulpprojecten. Dat zijn niet alleen praktische projecten, maar ook sociale projecten waarbij ouderen of mensen met een beperking een gezellige ochtend of middag wordt geboden. Het kan dan gaan om spelletjes doen, samen koken en eten, wandelen, bloemstukjes maken, noem maar op. Gezelligheid, afleiding, aandacht, een praatje, samen wat moois maken, dat kan zoveel betekenen. 

Achterhoeks naoberschap
Omzien naar elkaar, dat is wat Present mogelijk maakt. Achterhoeks naoberschap in een eigentijdse jas. De aanpak van Present is uniek. De vrijwilligers geven aan wat zij leuk vinden om voor een ander te doen: een tuin opknappen, schilderen, helpen met verhuizen, een vervuilde woning opruimen of een sociaal project met ouderen of mensen met een beperking.

Alles is mogelijk, want overal is een grote vraag naar. Vervolgens zoekt Present een bij het aanbod passende hulpvraag. Dat doet zij altijd samen met een zorgorganisatie, sociaal consulent van de gemeente of een woningbouwvereniging. Zo is gegarandeerd dat de hulp op de juiste plek komt.

Present is steeds op zoek naar groepen vrijwilligers voor praktische en sociale hulpprojecten. Het gaat daarbij om een eenmalige inzet onder professionele begeleiding. Je komt, doet wat je leuk vindt, maakt iemand blij, maar zit nergens aan vast. Nuttig en een leuke manier om vrienden of collega’s eens op een andere manier te leren kennen. 

Ook aan de slag? 
Ben je nieuwsgierig geworden? Lijkt het je ook leuk om samen met een groep collega’s, vrienden of familieleden de handen uit de mouwen te steken voor een kwetsbare dorpsgenoot? Neem dan contact op met Marije Klein en alles wordt voor je geregeld. Marije is coördinator van Present Montferland: marije.klein@presentmontferland.nl; tel. 06-23073168. Neem ook een kijkje op de website.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant