Erna Eskes is wandelcoach en deskundige op het gebied van rouw en verlies. Foto: Juul Fotografie
Erna Eskes is wandelcoach en deskundige op het gebied van rouw en verlies. Foto: Juul Fotografie

‘De natuur haalt je even helemaal uit je hoofd’

Maatschappij

BRAAMT - Wie een groot verlies heeft geleden, kan soms maar moeilijk het hoofd leeg maken. Wandelen helpt, daarvan is Erna Eskes, begeleider van wandelgroepen, overtuigd. Zij start op 6 maart met de wandelgroep ‘Samen stappen maken’. Doel van dit initiatief is om meer mensen aan het wandelen te krijgen.

Door Karin van der Velden

Wandelcoach Erna Eskes is geschoold op het gebied van rouw en verlies en ervaringsdeskundige. Zij heeft een groot verlies geleden en merkte dat wandelen in de natuur haar hielp om het verlies een plekje te geven: “De natuur haalt je even helemaal uit je hoofd.” Dat is ook de insteek van ‘Samen stappen maken’: “We gaan samen met andere mensen die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt de natuur in. Zo’n gebeurtenis kan verlies van een dierbare zijn, maar ook verlies van werk of gezondheid. Elke wandeling start op woensdagen om 09.30 uur bij het Dorpshuis De Braempt in Braamt. We eindigen daar ongeveer een uur later ook weer met een kopje koffie. Dan hebben we zo’n drie kilometer gewandeld. Dat gaat in een rustig tempo, iedereen moet kunnen meekomen. Het gaat niet om het presteren. Als je beweegt, voel je je al beter.”

Ze vervolgt: “Mensen kunnen tijdens de wandeling met elkaar praten over hun ervaringen, maar dat moet niet. Alleen luisteren mag ook. Tijdens het wandelen stoppen we af en toe om te genieten van de natuur. Dat zal soms niet meteen lukken. Ik vraag mensen wat ze mooi vinden. Dat kan een vogel zijn die fluit of de zon die door de bladeren schijnt. Kijk om je heen, luister wat je hoort. Mensen delen ook kennis over de natuur met elkaar. Ze versterken elkaar eigenlijk op allerlei gebieden. We willen niet alleen mensen bereiken die recent een verlies geleden hebben, het mag ook jaren geleden zijn. Misschien wil je nog wel een keer je verhaal vertellen.”

Meedoen zolang jij dat wil
Het traject duurt twaalf weken, wie wil kan daarna doorgaan. Wie het niet leuk vindt, kan tussendoor stoppen. Je kunt per keer dat je meedoet betalen. De kosten zijn 2,50 euro en daarvoor krijg je ook nog een kopje koffie of thee. Erna neemt op voorhand alle beletselen om mee te doen weg. “Je hebt geen speciale wandelschoenen nodig, een paar stevige schoenen is goed. Twaalf weken is nog te overzien. Als je het fijn vindt om iemand mee te nemen mag dat een paar keer gratis. De eerste sessie is op 6 maart. Later aansluiten kan ook.”

Erna weet dat wandelen in een groep motiveert. “Je weet dat anderen op je wachten, dus ook als je geen zin, ga je toch. En het gaan is vaak de grootste stap. Nog moeilijker is het soms om die eerste stap te zetten. Die eerste stap is om helemaal vrijblijvend contact op te nemen. Je kunt ook iemand anders vragen om dat te doen. En als je iemand kent van wie je weet dat wandelen hem of haar goed zou doen, kun je diegene ook bij ons aanmelden en vragen of wij contact opnemen. We krijgen vaker namen door, ook van zorgverleners zoals de huisarts en praktijkondersteuners.”

Wandelen in Montferland
Op de pagina Wandelen in Montferland heeft Welcom informatie over Samen stappen maken en wandelroutes in Montferland verzameld. De pagina sluit aan op het project ‘De Pas Erin’. Een vierjarig project waarbij Welcom samenwerkt met de GGD Noord- en Oost- Gelderland, de vier gemeenten in West Achterhoek (Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek) en Wageningen Universiteit. Doel is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren van de gezonde effecten van wandelen.

Beweegmakelaar Kevin Steenkamp kan mensen verwijzen naar een wandelgroep die passend is. De wandelgroep ‘Samen stappen maken’ is namelijk maar een van de mogelijkheden die op deze pagina te vinden is. Contactgegevens van Kevin zijn op de pagina te vinden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant