Het herdenkingsmonument (net voor de onthulling) aan de Zeddamseweg tijdens de toespraak van Clemens Harmsen voor zo'n 30 belangstellenden op Tweede Paasdag. Foto: Pauline Redlich.

Het herdenkingsmonument (net voor de onthulling) aan de Zeddamseweg tijdens de toespraak van Clemens Harmsen voor zo'n 30 belangstellenden op Tweede Paasdag. Foto: Pauline Redlich.

Herdenkingsmonument Canadese bevrijders opnieuw onthuld

Maatschappij

KILDER – Op 1 april 1945 sneuvelden Sergeant William Francis Duggan en Trooper Earl Joseph Pullen, op de Zeddamseweg, ter hoogte van Sophie Rosa, net voor het binnenrijden van Kilder voor de bevrijding. Acht jaar geleden werd op diezelfde plek een monument onthuld, dat na een paar jaar alweer verwijderd werd, doordat het helaas niet bestand was tegen de verschillende weersinvloeden. Op tweede paasdag onthulde Kildernaar Clemens Harmsen een nieuw herdenkingsmonument ter ere van beide Canadese bevrijders. 

Door Pauline Redlich 

Precies 79 jaar na hun dood wonen zo’n dertig mensen deze tweede onthulling bij. Het is dan niet alleen opnieuw 1 april, maar ook tegen drie uur ’s middags; het tijdstip van hun noodlottige einde. 

Duggan (geboren op 19 maart 1915 en afkomstig uit Verdun, Quebec) en Pullen (geboren op 21 mei 1922 en afkomstig uit Fort William, Ontario) behoorden tot het 7e Reconnaissance Regiment, onderdeel van de 17th Duke of York’s Royal Canadian Hussars. 

Zij kwamen eind augustus 1944 aan in Normandië om vervolgens via Frankrijk en België in Nederland terecht te komen bij de slag om de Schelde, een zeer zware strijd. Uiteindelijk werd eind maart 1945 de Rijn overgestoken bij Emmerich, waarna Oost-Gelderland in de daaropvolgende dagen werd bevrijd. 

Op 1 april 1945 om een uur of 15.00 uur ’s middags, net voor het binnentreden van Kilder, werd hun Daimler verkenningsvoertuig beschoten door Duits geschut dat bovenaan de Hoge Eltenseweg tegen de bosrand stond. Hierdoor werden beide soldaten gedood en ter plekke langs de kant van de weg begraven. In 1946 werden zij herbegraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek. 

Bill Duggan, de zoon van William Duggan, was een baby van een half jaar oud, toen hij en zijn vader elkaar voor het eerst en helaas ook voor het laatst zagen. 

Tijdens de bijeenkomst op 2e paasdag sprak Clemens Harmsen zijn oprechte dank uit aan de aanwezigen bij de tweede onthulling. Ook gaf hij een korte toelichting op zijn beweegredenen: “In 2015 kreeg ik een ongeluk en als afleiding ben ik een onderzoek begonnen naar het leven van de soldaten Duggan en Pullen. Zo’n onderzoek had ik al eerder gedaan in 2009, naar het leven van Royal Air Force piloot Cedric Mardon, waarnaar in 2013 zelfs een straat is genoemd in Kilder. Een paar maanden later had ik contact met Bill, de zoon van William Duggan die zei dat hij in oktober 2016 naar Kilder wilde komen om de onthulling (van het eerste) monument bij te wonen. Dat was natuurlijk heel erg bijzonder,” vertelt Harmsen dankbaar. “Want Bill kan zich zijn vader niet herinneren. En het doet hem goed te weten dat wij hier in Kilder zijn gesneuvelde vader nog altijd eren en herdenken.” 

Hij vervolgt: “Ik heb me, na mijn ongeluk en tijdens mijn zoektocht naar het verleden van deze helden regelmatig alleen gevoeld. Maar als ik nu deze groep betrokken mensen zie staan, dan voelt dat goed! En ik hoop dan ook, dat in deze tijd, waarin de vrijheid onder druk staat, we dit hernieuwde monument mogen zien als een teken van hoop en saamhorigheid voor ons allemaal.” 

Dankbaar applaudisseerden de aanwezigen waarna de ceremonie werd afgesloten met trompet (The Last Post) en een kopje koffie bij Sophie Rosa. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant