Fanfare DES tijdens het vijftigjarig jubileum in 1971. Foto: Aangeleverd
Fanfare DES tijdens het vijftigjarig jubileum in 1971. Foto: Aangeleverd

‘Vanaf jaren ‘60 mochten er ook meisjes bij’

Muziek

NIEUW-DIJK - Door Eendracht Sterk, de naam van de fanfare in Nieuw-Dijk werd door de oprichters gekozen omdat ze vonden dat de leden bereid moesten zijn om elkaar met wat dan ook te helpen als er moeilijkheden kwamen.

Door Karin van der Velden

Mart Welling vertelde zijn buurman Toon Bosman dat hij wel graag een muziekvereniging in Nieuw-Dijk wilde beginnen. Bosman speelde destijds al bij de muziekvereniging in Beek. Hij wilde wel helpen, maar dan moest Welling mensen bij elkaar halen. Er werden twaalf anderen gevonden en op 31 mei 1921 werd in Café Sloot aan de Smallestraat fanfare DES opgericht.
De fanfare was ook nog even harmonie. In 1928 kwamen er waarschijnlijk klarinetten bij en was het ineens Harmonie DES. In 1959 werd DES weer fanfare. De zestiger jaren waren jaren van grote groei, vanaf toen mochten er ook meisjes bij de muziekvereniging.

Lang lidmaatschap
Fanfare DES is een vereniging waar mensen lang lid blijven. Theo Berendsen, lid van de muziekcommissie en secretaris Maria Moorman worden tijdens het komende concert op 3 april gehuldigd voor vijftig jaar lidmaatschap. Voorzitter Tom Kluitman is veertig jaar lid: “Officieel lid, want ik was daarvoor al een aantal jaren in opleiding. Toen werd je pas echt lid als je na je B-examen in het grote orkest ging meespelen.”

Jubilarissen
Op zondagmorgen 3 april worden maar liefst tien jubilarissen uit 2020 en 2021 gehuldigd. Dat kan door corona nu pas gebeuren. In 2022 vieren zes leden een jubileum.
Moorman herinnert zich dat er vijftig jaar geleden veel jeugd was: “Dirigent Bosveld kwam met de bus uit Westervoort en gaf ons op dinsdag eerst muziekles. Dan bleef hij eten bij Jan en Annie Driessen, eigenaren van De Knots. ‘s Avonds dirigeerde hij dan het orkest tijdens de repetitie.”

Berendsen vult aan: “We repeteerden toen in een klein zaaltje achter het café. Dat noemden ze Sing sing. Er hingen visnetten aan het plafond, met kurk en dobbertjes. Er werd daar ook weleens een disco georganiseerd. En toen mocht je nog roken op de repetitie.” Lachend vertelt Moorman: “Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Een asbakje aan de lessenaar of de sigaret op de lessenaar. Die brandde dan een beetje in.”

Dirigent
Toon Nova was de eerste dirigent, hij dirigeerde veel verengingen in de buurt. Louis Jansen uit ‘s-Heerenberg nam het dirigeerstokje over. Ook al geen onbekende naam. Zijn zoon en kleinzoon, die allebei de naam Martin kregen, werden ook dirigent en achterkleinzoon Boris dirigeert nog steeds.

Moorman, Berendsen en Kluitman maakten zelf dirigent Emiel Beijer bewust mee. “Hij was gek op marsmuziek en marcheren, we hebben met hem aan veel leuke taptoes meegedaan. Dan stond hij met een zwaailicht op zijn hoofd midden op het plein bij het gemeentehuis en wij muzikanten moesten daar dan langs lopen. Er werd veel tijd in gestoken om er een show te van maken, die werd dan bij Boszicht geoefend om te kijken wat wel en niet lukte.”

Daarna werd Aad Gardien, hoornist van het Gelders orkest, dirigent. “Taptoes, dat liep een beetje af. We hadden toen een mooie grote groep en DES ging meedoen aan podiumconcoursen. Dat is toch wel een hoogtepunt; de promotie in Wateringen, in Zuid Holland. Bij een andere bond, dat was wat. We noemen het nog steeds ‘de slag om Wateringen’. Die dag klopte alles. Een goede ploeg muzikanten. Alles ging goed en DES promoveerde naar de afdeling uitmuntendheid, dat heet nu derde divisie. In die afdeling spelen we nog steeds.”

Hoogtepunt
De dirigent die het langste bleef, was Willy Beudel. Hij was achttien jaar dirigent en werd in 2018 opgevolgd door Jilt Jansma, de huidige dirigent. “Met Willy Beudel hadden we ook weer zo’n hoogtepunt. Nieuw-Dijk in Muziek en Beeld. We gaven twee uitvoeringen en hebben veel dvd’s verkocht.”

Corona
Na corona moet de fanfare weer even op gang komen. Twee jaar kon er niet aan ledenwerving worden gedaan. Hoe mooi is het dan dat er op 12 maart toch drie leden hun A-diploma behaalden. Twee jeugdleden op sopraansax en trombone en een volwassen lid, die pas op latere leeftijd is begonnen, op altsax. Moorman: “We hebben opleidingsmogelijkheden voor jeugd, maar ook voor volwassenen. Jilt en zijn vrouw Henrite Rusch pakken die opleiding samen op en dat doen ze op een hele leuke manier.”

Concert
Het concert waarmee Fanfare DES het jubileumjaar inluidt, begint op zondagmorgen 3 april om 11.00 uur in zaal Steak’m, Smallestraat 33 in Nieuw-Dijk. Het programma bestaat uit mooie muziek van de slagwerkgroep en de fanfare, bijzondere anekdotes en foto’s van “100 jaar Muziek in Ni’j Diek”. Publiek is van harte welkom, de toegang is vrij.


fanfaredesnieuwdijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal