Dames dweilorkest Tied Zat. Foto: Marlous Velthausz
Dames dweilorkest Tied Zat. Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Drie decennia damesdweilorkest Tied Zat

Muziek

‘s-HEERENBERG - Het begon allemaal precies dertig jaar geleden aan de bar bij toenmalig Hotel Heitkamp. Het idee ontstond om een dweilorkest, enkel bestaande uit vrouwen, op te richten. Al snel werd een aantal dames opgetrommeld en waren de eerste repetities van damesdweilorkest Tied Zat bij Grandcafé de Snor een feit.

Door Marlous Velthausz

In de loop van de tijd groeide het aantal leden gestaag en was het orkest op steeds meer feesten en evenementen te horen. Het hoogtepunt van ieder jaar was -en is- toch wel het carnavalsfeest. Vijf en soms wel zes dagen lang wordt menigeen getrakteerd op vrolijke carnavalsmuziek. Waar in het begin nog een mannelijke dirigent aan het roer stond, heeft momenteel Myrthe het stokje overgenomen en is daarmee het complete orkest geheel vrouwelijk.

De Graafschap
Het damesdweilorkest is geregeld door bedrijven en particulieren gevraagd om een deuntje of serenade te komen spelen op bijvoorbeeld een jubileumfeest, een personeelsborrel, een evenement of een verjaardagsfeestje. Zo hebben de dames vaak opgetreden op de Wehleriade in Wehl, in City-Lido in Groenlo, in stadion de Vijverberg tijdens een voetbalwedstrijd van De Graafschap en een paar keer op het stadsfeest in Doetinchem. Ook trekken ze regelmatig de grens over om hun Duitse vrienden op Schlagerhits te enthousiasmeren. Wil je een indruk krijgen over het optreden van Tied Zat, kijk dan op Stadstvbergh Tied Zat. Ook zijn ze op Facebook te volgen.

Nieuwe leden
Afgelopen jaren zijn een paar dames, wegens verschillende persoonlijke redenen en corona, gestopt bij het orkest. Echter betekent dat niet dat het orkest op zijn retour is, sterker nog, onlangs heeft het orkest weer een aantal nieuwe leden ingelijfd.
Naast dat de meeste muzikanten uit ‘s-Heerenberg komen, weten nu ook dames vanuit de omgeving Tied Zat te vinden. “Speel je saxofoon, bas, trombone of trom? Kom dan eens een kijkje nemen.” Tied Zat oefent iedere maandagavond in de Foyer van de Snor in ‘s-Heerenberg. Als je interesse hebt en vind je muziek maken leuk, bel dan geheel vrijblijvend naar Trudie Laheij: 0314-664132.

Op de toekomst!
Inmiddels is de coronaperiode verleden tijd en hebben de dames hun instrumenten weer afgestoft. De repetities zijn al weer in volle gang en de eerste boekingen komen ook reeds weer binnen. “Het is voor ons allemaal weer erg fijn om samen een feestelijk nummer in te studeren en deze ten gehore te brengen aan zo veel mogelijk mensen”, vertelt Martina. 

Het
hoogtepunt
van ieder
jaar was
-en is-
toch wel
het
carnavalsfeest

“We kijken bijvoorbeeld ook al erg uit naar de komende zomerse versie van de ‘s-Heerenbergse carnaval in juni. Dan zetten we menig café in Waskupenstad weer op zijn kop. Dat is iets waar we de afgelopen tijd lang op hebben moeten wachten. Hopelijk mogen we de komende jaren weer volop deuntjes blazen en op naar het carnavalistische 33-jarig bestaan van dames dweilorkest Tied Zat.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal