Dirigent Mark Golub zorgt voor vrolijkheid en muzikaliteit tijdens de repetities van Kamerorkest Bergh. Foto: Ruud Dasselaar

Dirigent Mark Golub zorgt voor vrolijkheid en muzikaliteit tijdens de repetities van Kamerorkest Bergh. Foto: Ruud Dasselaar

‘Muziek is verbindend, niet splijtend!’

Muziek

‘s-HEERENBERG - Kamerorkest Bergh heeft zichzelf weer goed hervat na de coronalockdowns. De ongeveer twintig musici bereiden zich voor op vier concerten na de vakantieperiode. 

Door Karin van der Velden

Sommige strijkers van Kamerorkest Bergh hebben in de coronaperiode nog wel samen gespeeld. Op afstand, in kleine groepjes, voor zover het kon en mocht. Voorzitter Annerieke Dasselaar vertelt dat er ook nieuwe muziek online werd doorgestuurd, zodat de leden die dat wilden thuis nog een uitdaging hadden om te oefenen. Nu de coronapandemie wat naar de achtergrond verdwijnt, blijft het orkest voorzichtig. Annerieke: “We houden nog steeds afstand, de blazers zitten achterin en sommigen zelfs achter schermen. Gelukkig hebben we in de muziekschool in ‘s-Heerenberg heel veel ruimte, we kunnen echt wel twee tot drie meter afstand houden. We hebben enkele orkestleden met een kwetsbare gezondheid, die toch komen. Juist omdat we zo voorzichtig blijven.”

Onder leiding van dirigent Mark Golub zijn de strijkers en blazers nu intensief bezig met de voorbereiding van vier concerten. Op 11 september speelt het Kamerorkest in het Brewinc in Doetinchem en op 9 oktober bij Heitkamp in ‘s-Heerenberg. De Heemkundekring heeft het orkest uitgenodigd om op 20 oktober in het Barghse Huus een concert te geven. Het laatste concert in is een benefietconcert, dat op 30 oktober in de muziekschool van Doetinchem gegeven wordt. “We spelen een licht klassiek programma voor de pauze. Een Nocturne van Mendelssohn en een Pastorale van Beethoven. Iedereen kent het thema uit Poet en Peasant van Franz von Suppé, Het werk de Vier Jaargetijden van Vivaldi blijft bij leden en publiek populair.”
Na de pauze is het hoogtepunt Sholem-Alekhem van Be´la Kova´cs. Dirigent Mark Golub speelt in deze Klezmer-muziek een prachtige solo. “Zo virtuoos, dat wil je echt niet missen. Het orkest heeft een mooie onderliggende partij. Mark blijft contact houden met de musici en dat maakt het begeleiden ook zo leuk. Continu zoekt hij die verbinding. Mark probeert ons echt muzikaliteit bij te brengen. De repetities zijn daardoor ook zo leuk!”

Slavische potpourri
Op het programma stond ook een Russische potpourri. “Hele leuke en prachtige muziek, maar het ligt nu wel gevoelig. Voor ons was leidend wat onze dirigent vond. Mark komt namelijk zelf uit de Oekraïne. Hij vindt het zelf prachtige muziek en er zitten ook stukjes bij die uit de Oekraïne komen. En waarom moet politiek boven de muziek staan? Muziek is verbindend, juist niet splijtend! We hebben de titel omgedoopt en we gaan nu Slavische potpourri spelen tijdens de vier concerten. Dit was echt een mooi moment in de geschiedenis van ons orkest, omdat we een gevoelig onderwerp samen op zo’n goede manier hebben besproken.”

Geen audities
Kamerorkest Bergh heeft ongeveer 20 leden. De bezetting bestaat uit violen, cello’s, contrabassen en blazers zoals fluiten, klarinetten en hoorns. “Mensen met enthousiasme en muzikaliteit mogen mee komen spelen. Niemand hoeft bij ons auditie te doen. We zijn een luchtig orkest, we nemen onszelf niet altijd serieus. Maar wel altijd wat muzikaliteit betreft! De sfeer is in het orkest is enorm goed en we zijn ook een heel sociaal orkest. Ook buiten de repetities en concerten om is er aandacht voor elkaar. Mark Golub heeft humor en brengt gezelligheid. Er zit vaart in de repetitie. De laatste tijd hebben we ook wat jongere leden erbij gekregen, we hebben nu een mooie balans qua leeftijd.
“We passen de repetities aan aan de hoeveel concerten die we hebben. Op een gegeven moment werd het financieel voor ons een beetje lastig. We sloegen daarom elke maand een repetitie over. Fons van Pul uit ‘s-Heerenberg, die echt een passie heeft voor cultuur, heeft toen gezegd dat hij die vierde repetitie wel voor ons wilde betalen.”

Violisten zijn welkom!
“Strijkers en met name violisten zijn meer dan welkom. Met een fagottist en een hoornist zouden we ook heel blij zijn. We hebben gelukkig wel invallers die ons helpen. Er is bijvoorbeeld een hoorniste uit Doetinchem die met concerten meedoet en zelfs een violiste die helemaal uit het westen van het land komt.”
De oorsprong van Kamerorkest Bergh gaat terug naar 1987. Toen verzorgde Martin Jansen, destijds directeur van de bloeiende Muziekschool in ’s-Heerenberg, een uitvoering met leerlingen. Er ontstond een jeugdig strijkersensemble aangevuld met enkele volwassenen. Na verloop van tijd kwamen er ook blazers bij. Het repertoire is veelzijdig: van klassiek tot wat lichter; van Bach en Mozart tot Ierse en Slavische potpourri’s of een ontroerende tango.
De repetities van Kamerorkest Bergh zijn op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur in de Muziekschool in ‘s-Heerenberg. Annerieke: “Iedereen is welkom om te komen luisteren of zelfs om mee te spelen. Het is wel fijn als je even meldt dat je komt. Dan zorgen we dat de deur open is. Als je een repetitie wilt meespelen, om te kijken of het je bevalt, dan zorgen we er voor dat er ook bladmuziek voor je is.”


kamerorkestbergh.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant