Het NeSP (Nederlands Symfonie Project) voor de laatste keer in Amphion; de Grande Finale. Foto: René Knoop
Het NeSP (Nederlands Symfonie Project) voor de laatste keer in Amphion; de Grande Finale. Foto: René Knoop c.r.knoop; Rene Knoop

‘Er kleeft iets onbevangens aan het project’

Muziek

Orkest NeSP met ‘Grande Finale’

Door Josée Gruwel 


DOETINCHEM/ZUTPHEN – Het Nederlands Symfonie Project (NeSP) bestaat tien jaar. Dit wordt gevierd met feestelijk repertoire dat op diverse prominente locaties in het land wordt uitgevoerd. Daarna valt het doek voor het gedachtegoed van oprichter en dirigent Pim Cuijpers, onder wiens leiding het project een vlucht nam en uitgroeide tot een begrip.

Het Nederlands Symfonie Project ontstond uit een idee van dirigent Pim Cuijpers, geboren en getogen Achterhoeker. Het orkest biedt sinds 2013 een platform aan getalenteerde musici van Nederlandse conservatoria en jonge afgestudeerde musici. Elk jaar konden zij zich aanmelden om in de zomervakantie een week samen te repeteren en concerten te geven. Op die manier kregen ze de gelegenheid om kennis te maken met meesterwerken uit het symfonisch repertoire en om op hoog niveau orkestervaring op te doen. Ieder jaar werkte het orkest samen met een bijzondere solist. Onder hen waren Gregor Horsch, Elvira van Groningen en Ramon van Engelenhoven. Deze laatste keer wordt samengewerkt met pianist Thomas Beijer.

Internationaal karakter
Cuijpers: “Eindelijk kunnen we na corona weer groot uitpakken. Na twee jaar met een kamerorkest te hebben gewerkt komen we nu weer als vanouds met een symfonieorkest en kunnen vrij van alle beperkingen, zonder restricties, werken. Zo’n 75 jonge musici doen er mee, waaronder ook weer veel buitenlandse jongeren. Behalve dat het ontzettend leuk is dat ook zij ons weten te bereiken, zijn we heel blij met hun inbreng, want die is van hoog niveau. Het betekent dat de repetities, evenals het vorig jaar, weer in het Engels worden gegeven.”

Repetities
De repetities vinden de week voorafgaand aan de concerten plaats. Dan zijn alle orkestleden samen op locatie. “Dit keer verblijven we op Kampeerboerderij Beusink in Lievelde. Handig, dichtbij het treinstation. De repetities vinden op loopafstand van Beusink plaats in een gymzaal. Concreet betekent het vijf repetitiedagen. Werken met een projectorkest is spannend. Als dirigent is het dan een sport om zo snel mogelijk een team te smeden. Vanuit de muziek, de emotie, wil je de musici bij elkaar brengen, door het samenspel wil je verbinden. Als er dan chemie ontstaat en de klik er is, is het genieten. Er wordt toegewerkt naar een concert met op hoog niveau gespeelde klassieke muziek, laagdrempelig en toegankelijk voor een breed publiek.”

Programma
Op het programma staan ‘Pini di Roma’ van Respighi, het ‘Pianoconcert in G’ van Ravel, met als solist Thomas Beijer, en de ‘Symfonische Dansen’ van Rachmaninov.
“We wilden een nieuw, modern programma, met werken uit de twintigste eeuw die de musici triggeren. Bij het kleurrijke werk van Respighi, dat het intrigerende verhaal van pijnbomen op vier plekken in Rome vertelt, maken we in een van de delen gebruik van een audiotape waarin de nachtegaal te horen is. Bij het ‘Pianoconcert in G’ liet Ravel, net terug van een tournee uit Amerika, zich in het eerste deel inspireren door de jazz. Het tweede deel begint met een lange weemoedige pianosolo en roept momenten van bezinning op, om daarna te vervolgen met een introductie door een bigband en vervolgens een pianopartij met een wild jazzy thema en een even wilde finale.
Rachmaninov schreef de ‘Symfonische Dansen’ in 1940. Het was zijn laatste grote werk. Energieke ritmische motieven, vernieuwde instrumentatie (bijvoorbeeld door de toevoeging van de saxofoon) en grote kleurcontrasten maken deze imposante compositie dynamisch en levendig. Een waardige bekroning van tien jaar NeSP!”

Dirigent
Pim Cuijpers studeerde orkestdirectie aan het conservatorium van Amsterdam bij de dirigenten Ed Spanjaard en Lucas Vis. Hij studeerde in 2016 af met een negen als beoordeling en ontving een lovend juryrapport. Cuijpers volgde verschillende masterclasses in binnen- en buitenland en assisteerde dirigenten als Ed Spanjaard, Ivan Meylemans, en Antony Hermus, onder meer bij producties van het Orkest van het Oosten, de Dutch National Opera Academy (DNOA), de Nederlandse Reisopera en Het Gelders Orkest.
Hij is vaste dirigent bij het studentenorkest CMC in Nijmegen en per september is hij de nieuwe dirigent van Musica Den Haag. Ook is zijn muziekkeuze eerstdaags te horen als muzieksamensteller bij programma’s van NPO Radio 4.

Solist
Thomas Beijer (Haarlem, 1988) studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Jan Wijn, waar hij in 2011 afstudeerde met de hoogste onderscheiding. Hij vervolgde zijn pianostudie bij de Cubaanse pianist Jorge Luis Prat en volgde masterclasses bij onder andere Murray Perahia en Elza Kolodin. Hij gaf recitals in Europa, Azië en de Verenigde Staten en werkte als solist met dirigenten als Neeme Järvi en Bas Wiegers. In februari 2022 kreeg Beijer de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt, de hoogste staatsonderscheiding voor klassieke musici. In het aankomend seizoen is hij spotlight-artiest van Het Concertgebouw. Hij geeft dan concerten in de kleine zaal en debuteert in de serie Grote Pianisten in de grote zaal. Naast zijn carrière als pianist is hij componist, scenarioschrijver, tekenaar, animator en romanschrijver. Sinds 2019 is hij artistiek directeur van de Young Pianist Foundation.

Concerten
Het gratis toegankelijke concert in Amphion in Doetinchem vindt plaats op donderdag 25 augustus, aanvang 20.00 uur. Om 19.15 uur verzorgt AVROTROS-presentator Ab Nieuwdorp er de inleiding op het programma. Tickets voor het concert kan men telefonisch of online via Amphion reserveren.

De andere concerten zijn op vrijdag 26 augustus in Eindhoven in het  Muziekgebouw Eindhoven, aanvang 20 uur, op zaterdag 27 augustus in de Buitensociëteit van Theater Hanzehof in Zutpen, aanvang 20.00 uur, en op zondag 28 augustus in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, aanvang 15.00 met om 14.15 uur de inleiding van Ab Nieuwdorp.
Tickets voor deze drie concerten kan men reserveren via de sites van de culturele instellingen of via www.nederlandssymfonieproject.nl.

Op 17 september doet het NeSP mee aan ‘Festival Klassiek op het Amstelveld’.

Het doek valt
Na het laatste concert valt het doek voor NeSP. Cuijpers: “In tien jaar tijd heeft het project een enorme vlucht genomen en is het een begrip geworden. Het was fascinerend om met jonge musici te werken en op te treden in mooie zalen, het is een bijzondere ervaring. Er kleeft toch iets onbevangens aan dit project.
Nu stoppen we, want zo’n project runnen kost – ook door de vrijwillige bestuursleden uit het orkest - veel tijd en energie. Dat we het tien keer hebben kunnen volhouden, ook financieel, is uniek. We stoppen met een voldaan gevoel. Het besef dat we nu voor het laatst spelen geeft wel een andere energie. Tien jaar is de bekroning op ons werk, ik hoop met deze laatste concertreeks op een euforische bekroning. Tegen het publiek wil ik zeggen: ‘Geniet er vooral van, want het is niet zomaar een concert, het is een Grande Finale.’”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant