Dirigent Johan van Schijndel zorgt ervoor dat de muzikanten een leuke avond hebben, al moet er wel gewerkt worden. Foto: Karin van der Velden
Dirigent Johan van Schijndel zorgt ervoor dat de muzikanten een leuke avond hebben, al moet er wel gewerkt worden. Foto: Karin van der Velden

‘De repetitie is ook om te ontspannen’

Muziek

AZEWIJN - Fanfare St. Joseph uit Azewijn start een campagne om zowel jeugd als volwassenen te interesseren voor muziek maken. Voorzitter Leon Heister is blij dat alle instrumentgroepen bezet zijn, maar er mogen overal wel muzikanten bij.

Door Karin van der Velden

“We hebben ook wat oudere leden, die gaan in de toekomst een keer stoppen, dus we willen er graag wat jongere leden bij. Daarvoor gaan we oud-muzikanten actief benaderen en we starten we begin oktober met een opleidingsorkest. In dat opleidingsorkest kunnen zowel volwassenen als jeugdleden laagdrempelig beginnen met muziek maken. Mensen krijgen een instrument van de vereniging betalen in het begin geen contributie. Op woensdagavond van 18.45 tot 19.15 uur wordt een half uurtje met de dirigent geoefend. Het leuke is dat je meteen samen speelt. We richten ons ook op jeugd die in het verleden lid is geweest. Mensen die hebben gestudeerd en nu weer in het dorp wonen. Waarschijnlijk hebben ze nu andere interesses en kijken ze anders tegen het leven aan. Dan kan het maar zo zijn dat muziek maken weer past.”

Leon Heister en Dik-Jaap Wentink spelen allebei euphonium bij de fanfare. “Maar ook daarvoor zijn muzikanten welkom. Er is geen maximum per sectie en anders zijn er ook wel mensen die willen doorschuiven naar een ander instrument. We stellen geen bijzondere eisen aan mensen die erbij willen komen. Plezier in het muziek maken is het belangrijkst. Dat je nog niet alles kunt, is geen probleem. Onderling helpen we elkaar. Bijvoorbeeld door even buiten de repetitie om een keer samen te spelen.” 

Repetitie op woensdag
Elke woensdagavond gaan Leon en Dik-Jaap met veel plezier naar de repetitie. “Het is een fijne onderbreking van de werkweek. Gezelligheid is daarom ook belangrijk. Johan van Schijndel is nu een jaar of vier onze dirigent. Hij probeert de leden uit te dagen, maar wel met een geintje. ‘Je hoeft het nou niet te kennen, als je het volgende week maar kent.’ Hij past bij de groep en wil wel graag vooruit. Dat merk je ook aan de muziekstukken. Het is een uitdaging om met een klein ploegje toch mooie muziek te spelen, om het beste eruit te halen.” St. Joseph heeft zo’n vijfentwintig leden, de jongste is achttien, de oudste midden zeventig. Dat zijn uitschieters, de meeste leden zijn tussen de dertig en vijftig jaar.
Taptoe 24 september
St. Joseph bereidt zich nu voor op de taptoe die op zaterdag 24 september plaatsvindt. “Dat is het begin van de kermis. We werken samen met het dweilorkest, het tamboerkorps van de schutterij en het zangkoor. De taptoe is al heel lang een traditie in Azewijn, deze samenwerking is er nu zo’n jaar of tien. Dat is erg fijn, muzikanten vallen soms ook bij elkaar in. We repeteren nu populaire muziek, zoals The Blues Brothers, The Eve of the War en Böhmischer Traum.” De fanfare doet ook mee met carnaval, de kermis en de sinterklaasintocht. Door het jaar heen zijn er verschillende concerten. Soms met een bepaald thema en altijd rekening houdend met wensen van de leden. “Als een van de leden aangeeft bepaalde muziek te willen spelen, gaan we op zoek. Als het te spelen is, qua moeilijkheidsgraad en bezetting, dan gaan we het gewoon doen.”

Fanfare St. Joseph uit Azewijn repeteert elke woensdag van 19.15 - 21.00 uur in het Aschwinhuus. Daarna wordt aan de bar de week doorgenomen. Leon en Dik-Jaap nodigen mensen, of ze nu wel of geen instrument hebben, uit om eens langs te komen. Eerst meer informatie vragen kan ook, via info@fanfare-azewijn.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal