Met de Vesters Walder Musikanten gaat het dak er gegarandeerd af! Foto: PR

Met de Vesters Walder Musikanten gaat het dak er gegarandeerd af! Foto: PR

Het eerste Original Tiroler Schützenfest in Didam

Muziek

DIDAM - De Vesters Walder Muzikanten houden wel van een feestje. Met het eerste original Tiroler Schützenfest hebben ze weer een nieuwe gelegenheid gevonden om de tent op de kop te zetten. Dit keer is de Didamse markthal locatie van het feest.

Door Karin van der Velden

De Vesters Walder Musikanten zitten tijdens deze spetterrende feestavond op het podium, zij weten precies hoe ze een feest moeten opbouwen. Johnny Amting vertelt: “We spelen Böhmische, Mährische en Egerländer Musik en amusementsmuziek in het laatste blok. Dat blok met amusementsmuziek maakt ons uniek. Naast bekende polka’s en walsen spelen we populaire Schlagers zoals Tausend Mal belogen, Sweet Caroline, Heidi en Sweet Carolina. Bij ons is er altijd interactie tussen muzikanten en het publiek. Als we tijdens de kermis in Dinxperlo spelen, gaat ‘s morgens vroeg het dak er al af. Maar ook Böhmischer Traum, Sierra Madre en Auf der Vogelwiese, steeds meer jongeren vinden deze muziek leuk. Als we bij een schuttersfeest zijn, waar popmuziek gespeeld wordt, krijgen we opmerkingen van de jeugd dat dat toch geen echte schuttersmuziek is. Eigenlijk volgen we het voorbeeld van Trachtenkapellen, die zijn in Duitsland en Oostenrijk razend populair. Op een festival als Woodstock der Blasmusik in Oostenrijk komen duizenden muzikanten en wel honderdduizend jongeren af. 

Meezingers
“We spelen nummers die iedereen kan meezingen. We zorgen nu met een beamer ook voor sfeerverhogende beelden, zoals mooie berglandschappen en we projecteren de tekst, die dan kan worden meegezongen. Na het optreden van Vesters Walder Musikanten neemt DJ Guus het feestje van ons over.”

Vendeliers Sint Martinus
Een extra toevoeging is dat de vendeliers van Schutterij Sint Martinus uit Greffelkamp een demonstratie geven. De Vesters Walder Muskanten spelen dan de vendelwals. Alle schutterijen van Kring de Liemers en Kring Montferland zijn uitgenodigd voor het Tiroler Schützenfest. Er zijn ongeveer 700 kaarten te koop. De keus om het feest in Didam te organiseren zal geen toeval zijn. Didam is immers de grootste schuttersgemeente van Nederland. Jhonny: “En Didam heeft ook nog eens de oudste overdekte markthal van Nederland. Dat vinden we een mooi decor om in te spelen. Voor het publiek is het een lekker een avondje ontspannen uit. Iedereen is welkom, met of zonder lederhosen of dirndljurk. Hoewel Oktoberfesten ook hier in de regio een begrip zijn, hebben we trouwens bewust niet voor deze naam gekozen. Zo zitten we niet aan oktober vast.”

Iedereen
is welkom,
met of zonder
lederhosen
of dirndljurk


Jhonny Amting vertelt hoe het idee is ontstaan: “Al jaren zijn de carnavalsconcerten van de Vesters Walder Muzikanten een grote publiekstrekker. In Zevenaar komen alle carnavalsverenigingen de week voor carnaval met hun Raad van Elf, besturen, prinsen en adjudanten naar het feest. Zalencentrum Staring zit dan bomvol. We hebben nog geen noot gespeeld, maar de mensen staan al op de banken. Ik dacht dat moet met de schutterswereld toch ook kunnen.

Biergartenfest
Voor corona organiseerde ik thuis een keer per jaar een Biergartenfest in een loods. Dat was echt iets voor onszelf, maar ook om Vesters Walder een beetje te verkopen. Dat is nu ook wel de insteek. Misschien komen er wel mensen die ons een keer willen boeken. In elk geval zijn alle bezoekers liefhebbers van een Tiroler feestje. Bij het Biergartenfest kwamen mensen in Tiroler kleding, in dirndljurken en lederhosen. We hadden altijd een fijn sfeertje, hele families kwamen naar ons toe. Dat ging dan om zo’n honderd tot honderdvijftig mensen, het was een kleinschalig, niet commercieel Biergartenfest.

“In december kwamen Vlado Kumpan und seine Musikanten altijd naar Zevenaar. Dat was een groots evenement voor Vesters Walders. We zagen dat mensen uit het hele land daar naartoe kwamen. Maar ja, die groep is helaas uit elkaar. Ook weer een reden om op zoek te gaan naar een ander evenement dat echt van ons is.

“Op een gegeven moment speelden we ook op evenementen zoals Lowlands. Door corona is dat eigenlijk niet meer doorgegaan. We vroegen ons af hoe pakken we de draad weer op? Uiteindelijk bedachten we dit concept. We hopen op een superfeest in een afgeladen volle markthal!”

Kaarten en info
Het feest begint om 20.00 uur en duurt tot 00.00 uur. Inloop is vanaf 19.30 uur. Entree: € 7,50.  Kaarten zijn te bestellen via:


vwmkapel.nl/1e_original-tiroler_schutzenfest

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal