De mooie Werenfriduskerk wordt fraai uitgelicht tijdens voor het concert. Foto: PR

De mooie Werenfriduskerk wordt fraai uitgelicht tijdens voor het concert. Foto: PR

Händels Messiah schittert in Zieuwentse Werenfriduskerk

Muziek

ZIEUWENT - Uitvoeringen van Handels Messiah zijn onmisbaar in de aanloop naar Kerst. Jaarlijks genieten duizenden muziekliefhebbers van deze beroemde compositie. Dit jaar brengt PaaspopKlassiek op 17 december de Messiah naar Zieuwent. Uniek is de inmiddels traditioneel geworden uitvoering in deze imposante kerk in het Achterhoekse kerkdorp. De specifieke akoestiek in dit gebouw heeft dirigent Emile Engel opnieuw uitgedaagd om aan dit meeslepend oratorium weer een nieuwe interpretatie te geven. 

Koorleden uit Vocaalensemble Ex Arte uit Enschede , Projectkoor Concentus Cantzione uit Zutphen en barokorkest La Sopresa brengen Handels Messiah tot uitvoering samen met de solisten Hilde Coppé,- sopraan , Isabelle Everarts- alt , Vincent Lesage- tenor en Michael Adair-bas .
De musici zijn allen gespecialiseerd in de uitvoering van barokmuziek. Zij bespelen authentieke instrumenten uit de stijlperiode van Bach en Handel. De stemming van het orkest is een halve toon lager dan gewoonlijk in de huidige tijd . Hiermee wordt niet alleen de klank zoals Handel het ooit bedoeld heeft, benaderd, maar geeft het de uitvoering een geheel eigen karakter. Onder leiding van dirigent Engel zijn deze gedreven musici samen op zoek gegaan om aan de muziek voor dit concert weer een bijzondere draai te geven. De specifieke akoestiek en de omgeving van het architectonische kerkgebouw doen de rest om in de kerststemming te komen.

Hallelujah
Hoewel de Messiah een religieuze inhoud heeft, is het muziekstuk in eerste instantie niet voor uitvoering in de kerk geschreven Het werd aanvankelijk in het theater en concertzalen uitgevoerd. Pas jaren na première in 1742 werd de Messiah ook in kerken ten gehore gebracht. Het bekendste deel is het fameuze ‘Hallelujah’ in het tweede helft van compositie. Zodra de eerste klanken worden ingezet en het koor begint te zingen is de muziek één groot feest van herkenning. De Messiah wordt door liefhebbers ervaren als verfrissend en modern. En dat is tevens een reden, ook voor publiek dat minder snel een klassiek concert bezoekt, om naar de uitvoering van dit prachtige werk in Zieuwent te komen op 17 december.

De inhoud
De verhaallijn van de uit drie delen bestaande Messiah volgt globaal het kerkelijk jaar (Advent, Kerstmis, Lijden, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren). Er is daarom geen preferente datum om de Messiah uit te voeren. Al wordt de Messiah vaak rond Kerst uitgevoerd.

De verhaallijn van de Messiah kent geen plot. Het bestaat uit teksten uit het Oude en Nieuwe testament. Vanuit oude profetieën wordt de komst en geboorte van Christus aangekondigd (Deel I ), via diens boodschap en onbegrip daarover, zijn kruisiging, opstanding en Hemelvaart ( Deel II) en diens (Jesu Christus) betekenis voor de mensheid ( Deel III). 

Aanvang en tickets
De aanvang van het concert 19:30 uur. Voor tickets zie www.paaspopklassiek.nl. Zitplaatsen in de kerk zijn geplaceerd. U kiest bij aankoop van een ticket tevens een zitplaats.

Een uitvoering van de Messiah in de Werenfriduskerk in Zieuwent. Foto: Jos Betting

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant