Gerwin Ruesink (l) en Marcel Geven (r) van de band Chrystal Dream. Foto: Roel Kleinpenning
Gerwin Ruesink (l) en Marcel Geven (r) van de band Chrystal Dream. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Crystal Dream heeft nog wat te zeggen

Muziek

‘We’ve got something to say’ spraakmakend jubileumoptreden

ULFT - Marcel Geven en Gerwin Ruesink schuiven aan in het Schaftlokaal. Ze hebben zojuist een repetitie achter de rug voor het jubileumoptreden van Crystal Dream, dat op zaterdag 1 april plaatsvindt in de DRU theaterzaal. De Varsseveldse formatie bestaat namelijk 30 jaar en dat moet gevierd worden vinden de oprichters van de band, die al die jaren opvallend aan de weg timmert.

Door Marcel van Berkum

Crystal Dream viert haar 30-jarig bestaan met een jubileumconcert, een film en een nieuw album op 1 april in de theaterzaal op DRU Industriepark. ‘We’ve got something to say’ ís de titel van een muzikale reis met persoonlijke verhalen, anekdotes, klassiekers en een aantal songs, die het duo nooit eerder speelde in een avondvullend programma. En er is veel te vertellen als je tientallen jaren heel Nederland hebt doorkruist van jongerencentrum naar zaal naar festival naar stadion. Met name omdat de band altijd de uitdaging zocht in niet alledaagse concerten en op spraakmakende podia. Op de vraag naar hoogtepunten antwoordt Marcel verrassend: “We hebben bizar veel mooie momenten meegemaakt, zoals de stadionconcerten en de reizen naar het verre buitenland, maar wat ik vooral belangrijk vind is dat we er veel contacten aan hebben overgehouden met hele leuke mensen.”

Stabiel
De band heeft altijd de PR uitstekend verzorgt en de historie vanaf het prille begin is terug te lezen op de gelikte website. Dat kun je gerust overlaten aan Marcel en Gerwin, die in deeltijd ook grafisch ontwerpers zijn. Het begon ermee dat de twee schoolvriendjes muziek wilden maken en een bandje begonnen. De naam Crystal Dream, afkomstig uit een film, kwam jaren later. Vele bezettingen zouden volgen, maar Marcel en Gerwin bleven de stabiele factoren en verantwoordelijk voor de muzikale richting. “We hadden natuurlijk nooit gedacht dat we na 30 jaar nog op het podium zouden staan. Op een bepaald moment ging ik een planning maken van vijf jaar vooruit, maar dat heb ik maar losgelaten”, vertelt Marcel. Gerwin kreeg in de beginjaren van de band  op een verjaardagsfeest te horen van iemand: “Er komt wel weer een tijd dat je gewoon weer aan het werk gaat.” Fysiek gaat het nog prima al moet er natuurlijk meer dan voorheen gewerkt worden om de conditie op peil te houden. Je moet wel prima met mekaar kunnen opschieten, maar dat zit wel goed. Al die jaren is de vriendschap gebleven. Er zijn uiteraard soms meningsverschillen, maar nooit hoogoplopend en niet over de muzikale richting. “We spelen nooit ook maar één nummer waar we niet allebei achter staan.’

Less is more
Sinds 2021 is Crystal Dream, mede ingegeven door de coronaperikelen, een duo. Het is een bijzonder creatieve periode stellen de mannen vast. Er zijn veel nummers geschreven, afgemaakt en ideeën verder uitgewerkt. Dat de band nog steeds met veel succes in het hele land optreedt heeft te maken met nieuwe uitdagingen, die beide mannen steeds opnieuw aangaan. Automatische piloot kennen ze niet. Keer op keer bedenken ze iets nieuws en brengen dat graag live ten gehore op de bühne. De U2 Experience bijvoorbeeld, ooit bedacht voor een optreden tijdens de Silvoldse DKL-party, is nog steeds ongekend populair. Iets totaal anders, maar even succesvol is recent het wandelconcert rond kasteel Slangenburg in Doetinchem, dat is ontstaan in coronatijd. Marcel is een fervent wandelaar en in de afgelopen anderhalf jaar organiseerden ze een twintigtal muzikale wandelingen voor een beperkt gezelschap. Elke editie was steevast uitverkocht en er waren lovende kritieken. Ze noemen het een geweldige ervaring door het contact dat ze op deze manier met het publiek kregen. Met name ook door de feedback vanuit de groep. Binnenkort sluiten ze dit hoofdstuk ook weer af. Op naar nieuwe uitdagingen. En hoe lang nog? “We zien wel”, antwoordt Gerwin.

‘Er komt een tijd dat je gewoon weer aan het werk gaat.”


Regelmatig brengt Crystal Dream nieuw werk uit op EP of album. Het zijn songs, die in innige samenwerking tot stand komen. Vanaf 2 april is via Spotify het nieuwe album ‘World Burn’, dat in de eigen studio is opgenomen, te beluisteren. “Dertien nummers: zes van mij, zes van Rues en één van ons samen”, licht Marcel toe. “De titel slaat op al die ellendige gebeurtenissen, die de laatste tijd in de wereld plaatsvinden.” Een groot deel van de  nummers zal ook te horen zijn op 1 april. Ook wordt een onthullende film, getiteld ‘A greatful journey’, een eigen productie over hun muzikale reis, vertoond,

Benieuwd naar de rollercoaster, die Crystal Dream heeft meegemaakt? Het is te zien en te horen op 1 april in het DRU theater: Tickets:

dru-industriepark.nl/agenda

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal