Theo Overgoor, hier in actie tijdens het concert drie weken geleden. Daar zong hij onder andere het beroemde duet Libiano, samen met sopraan Irene Hoogveld. Foto: Ton Smilde.

Theo Overgoor, hier in actie tijdens het concert drie weken geleden. Daar zong hij onder andere het beroemde duet Libiano, samen met sopraan Irene Hoogveld. Foto: Ton Smilde. 

In Memoriam: Theo Overgoor

Muziek

Het Ulfts Mannenkoor verliest met Theo een zeer gewaardeerd en betekenis-vol lid

Het plotselinge overlijden van Theo Overgoor maakt veel los. De redactie ontving een ‘in memoriam, namens alle leden en het bestuur geschreven door Ton Menke, voorzitter van het Ulfts Mannenkoor.

ULFT - Afgelopen dinsdag 11 april 2023, tijdens de vaste repetitieavond van het Ulfts Mannenkoor, kwam het bericht dat Theo Overgoor is overleden. Een ogenschijnlijk tijdelijke ziekenhuisopname die uiteindelijk dramatisch uitpakt. Onvoorstelbaar!

Het Ulfts Mannenkoor verliest met Theo een zeer gewaardeerd en betekenisvol lid. Dit verlies doet ons allemaal veel pijn. Tegelijkertijd kijken we terug op een lange mooie periode van samenwerking die wij nooit zullen vergeten. Er zijn van die mensen die zich totaal kunnen vereenzelvigen met een organisatie waarvoor ze actief zijn. Zo iemand was Theo Overgoor. Populair gezegd: Theo wás het Ulfts Mannenkoor. Theo heeft het Ulfts Mannenkoor voorspoed en naamsbekendheid gebracht. Hij maakte nog steeds deel uit van de muziekadvies-commissie van het Ulfts Mannenkoor. In 2017 is hij tot erelid van het Ulfts Mannenkoor benoemd vanwege zijn verdiensten voor het koor en de wijze waarop hij de zangkunst in het algemeen -en die van het Ulfts Mannenkoor in het bijzonder- meer dan 60 jaar heeft gediend.

Nog maar drie weken geleden schitterde Theo zelfs nog als solist, tijdens een geweldige concertavond van het Ulfts Mannenkoor. Het koor, de eigen solisten, Salonorkest ‘Schwarze Rose’ en sopraan Irene Hoogveld zongen en speelden concertante uitvoeringen van beroemde werken uit verschillende opera’s, operettes en musicals. De genres waar Theo speciaal van hield en waar hij, als solist, jarenlang in excelleerde. 

Diezelfde avond werd Theo Overgoor als ‘vertrekkend’ solist nog in het zonnetje gezet. Theo had namelijk aangegeven te willen stoppen met z’n meer dan 50-jarige solistencarrière bij het Ulfts Mannenkoor. Geen gemakkelijke beslissing voor hem, maar wel een hele moedige, en persoonlijk een hele grote stap. Zeker als je weet dat zingen z’n lust en z’n leven was. Theo had deze beslissing gelukkig nog een aantal jaren steeds voor zich uit kunnen schuiven, maar na dit concert was het dan echt zover. Hij ging stoppen met het zingen van solo’s en van z’n ‘muzikale pensioen’ gaan genieten. Uiteraard wilde Theo nog lang blijven zingen in het Ulfts Mannenkoor, maar de solo’s zouden anderen voor hun rekening moeten nemen. Wij wisten toen niet dat dit besluit zo definitief en voor eeuwig zou zijn.

Theo Overgoor was een van de zangers van het allereerste uur. Hij werd al op z’n zeventiende lid van het Ulfts Mannenkoor. Hij smokkelde zelfs een jaar met z’n leeftijd om in 1957! toch lid te kunnen worden van het Ulfts Mannenkoor; halverwege de vorige eeuw, het jaar waarin de Algemene Ouderdomswet (AOW) in werking trad. Hetzelfde jaar ook waarin het Verdrag van Rome werd ondertekend. En Theo was niet zomaar een zanger en lid van het Ulfts Mannenkoor. Hij werd ook een heel prominent lid: een goede en trouwe zanger, maar vooral een uitstekende en dragende solist. Een solist met een sensationele stem en een indrukwekkende kracht. Geen tenor met ‘een deksel op z’n stem’, maar een stem met klank en glans, puur en helder, die magisch kon opzwellen naarmate hij hoger en luider zong. Zelfs op latere leeftijd zong hij met veel expressie en met een uitstraling alsof het hem allemaal zonder inspanning afging. Een ideale reclamespot, waaruit blijkt dat zingen in een koor boeiend en ontspannend is en bovendien je geest scherp houdt.

Mede dankzij zijn grote inzet was hij een van de leden die het Ulfts Mannenkoor vanaf het begin hebben gedragen. Hij was ook een van de leden die het Ulfts Mannenkoor naar de hoogste trap van de muzikale en vocale ladder hebben gebracht. Het Ulfts Mannenkoor is Theo dan ook veel dank verschuldigd. Niet alleen als zanger werd hij door ons gerespecteerd en gewaardeerd. Maar vooral ook als gewoon een fijn mens. Iemand die je graag in je gezelschap hebt. Altijd in voor een geintje. Steeds opgewekt. Nooit verlegen om een woordje. Maar ook altijd betrouwbaar en loyaal. Een van de bindende mensen binnen een vereniging, sterk betrokken bij het dagelijkse wel en wee en ongemerkt veel gaten dichtlopend. Kortom: een gepassioneerd en gedreven koorlid. We blijven trots op z’n stem en z’n zangkunst, en nog veel trotser op het feit dat we hem meer dan 60 jaar in ons midden hadden. We danken hem voor zijn enorme bijdrage aan ons koor.
We moeten nu verder zonder Theo Overgoor. Theo die zo lang en betekenisvol deel uitmaakte van de geschiedenis van het Ulfts Mannenkoor. Uiteraard proberen we zijn erfenis levend te houden.

Als we dan vooruitkijken, zien we Hannie, Yvette, Ineke, Jacqueline, Shane, Jesse-Jay, Chantal, Dylan en Zoe die nu Theo moeten missen. Jullie leven is bruut verstoord en moet opnieuw opgepakt worden. Het zal zoeken zijn naar een nieuwe balans. Wees in deze zoektocht steeds verzekerd van de vriendschap en ondersteuning van het Ulfts Mannenkoor.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal