Bart Sollman (Regio 8) in actie tijdens de presentatie. Foto: Roel Kleinpenning
Bart Sollman (Regio 8) in actie tijdens de presentatie. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Deze Stonesfans waren er als de kippen bij

Muziek

DOETINCHEM - Als uitzondering op de reguliere winkeltijden opende Wim Vriezen op donderdag 20 oktober de deuren van zijn muziekkelder om 23.00 uur. De nieuwe Rolling Stones plaat Hackney Diamonds werd toen stipt voor het eerst gedraaid - vervolgens konden fans van het eerste uur om 00.00 uur het gloednieuwe album kopen.

Door Kelly Heerink

De 48-jarige Frans Navis is één van de 40 Stonesfanaten die bij deze bijzondere release is. “Ik vind het een leuke actie, zodra ik de elpee in handen heb, ga ik meteen met aandacht luisteren thuis.” De liefhebber is gek op zowel vinyl als cd. “Een cd-tje vind ik wel makkelijk, maar bij vinyl heb ik echt het idee dat ik iets in handen heb.” 

Als trigger waren er eerder waren twee nummers uitgebracht van het nieuwe Stones album. Dit beloofde veel goeds en smaakte direct naar meer volgens Frank die best een beetje zenuwachtig is.
Hij krijgt namelijk steevast kippenvel zodra-ie ‘de stem van Mick’ en ‘de riffs van Keith’ hoort. Hij leerde als tiener de muziek kennen tijdens het kijken van de serie Tour of Duty. “Met het intronummer Paint it Black - ik had direct zoiets van: dit is het. Toen er ook in die tijd bij een vriendje van mij een verzamel-cd opstond, heb ik deze overgezet naar een cassettebandje.”

Inmiddels staat de studie- annex muziekkamer vol met platen. “Mijn vrouw wordt er af en toe wel gek van”, vertelt Frank met een knipoog en vervolgt: “Maar als er bijvoorbeeld een speciale box uitkomt, moét ik die hebben.” Overigens geldt dat niet alleen voor de Stones. Ook The Beatles en Normaal vindt Frank fantastisch. 

Daar weet eigenaar Wim alles van. “Frank belt regelmatig: ‘Wim, zet je er één klaar?’, vertelt hij eerder die dag via de telefoon vanuit Schiphol. Hij gaat namelijk op vakantie naar Kos, Griekenland. En dat terwijl er zowel in Doetinchem als in zijn platenzaak in Winterswijk release-feestjes plaatsvinden. “Ik wist van tevoren ook niet dat dit stond te gebeuren, maar ik heb mijn Stones T-shirt aan hoor”, vertelt Wim die zelf ook graag luistert naar Rolling Stones.
Hoewel hij het best jammer vindt dat hij er zelf niet bij is, is de ondernemer allang blij dat het feestje door kan gaan. Er was namelijk wat gedoe wegens ‘de wet van de winkeltijden’. “Ik kreeg eerst een ‘nee’ van de gemeente, maar toen ik reageerde om de media erbij te halen, kreeg ik alsnog een ‘ja’.
Zijn muziekwinkels in de Achterhoek zijn twee van de dertig zaken die in Nederland zijn vertegenwoordigd. “Ik ben voor deze albumpresentatie gevraagd door Universal Music Group. Mede doordat er verder geen zaken meedoen uit de buurt, heb ik hierop ja gezegd. Ik verwacht wel wat mensen.”

En die zijn er ook. Zelfs vanuit Duitsland zijn fans op de hoogte die de weg naar Wim’s Muziekkelder weten te vinden in de late uurtjes. Wie ook opvalt, is de jongste van alle aanwezigen: de 12-jarige Jip Smit. Hij mocht mee met zijn vader Jan Smit (niet te verwarren met de Volendamse zanger) onder de noemer ‘muzikale opvoeding’. Jip kent naar eigen zeggen twee nummers van The Stones, maar van één is hij de naam kwijt. De ander is wederom Paint it Black. Hij luistert ook graag naar Pearl Jam, Rammstein en Eminem. “Eminem kan ik altijd luisteren - welke emotie ik ook voel”, zegt hij. 

Frank Navis uit Doetinchem met de nieuwe elpee Hackney Diamonds. Foto: Roel Kleinpenning

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal