Even de spieren losmaken voor de wandeling begint. Foto: Karin van der Velden
Even de spieren losmaken voor de wandeling begint. Foto: Karin van der Velden

Bewegen houdt gezond en vitaal

Natuur

BEEK - Elke woensdagmorgen om 10.00 uur gaat een groep van zo’n twaalf mannen tussen de 71 en 91 jaar bij ‘t Peeske het bos in. Er worden oefeningen gedaan en er wordt gewandeld. Bestuurslid Wim Gieling van de Bosrunners vertelt dat bewegen belangrijk is om gezond en vitaal te blijven.

De Bosrunners werd opgericht in 1995. De groep was destijds veel groter en er werd ook echt hardgelopen. Onder leiding van een professionele trainer werden er pittige oefeningen gedaan, zoals bokspringen. Dat is inmiddels zesentwintig jaar geleden en met het verstrijken van de jaren steeg de gemiddelde leeftijd van de groep. Het tempo werd wat lager en de oefeningen eenvoudiger. De training werd overgenomen door eigen leden. Voorzitter Harrie Derksen geeft nu aan welke oefeningen gedaan worden. Het plezier is er nog steeds, de leden komen elke woensdag trouw.
De oefeningen worden gedaan bij de speelplek in het bos. Even de spieren losmaken. Armen draaien, kin op de borst en dan omhoog kijken en bukken naar links en rechts. Een paar mannen lopen daarna terug naar de Uitspanning en gaan alvast aan de koffie. Anderen wandelen verder. Sommigen wandelen tot de plek waar in de Tweede Wereldoorlog een schijnvliegveld was, de grootste groep maakt een langere wandeling. Het zijn afstanden van zo’n twee en vier kilometer. De wandeling van vier kilometer kent ook wat hoogteverschillen. De terugweg voert langs de bosrand, met weids uitzicht over de weilanden. Als het tempo wordt aangepast, zodat iedereen het kan bijbenen, is het goed te doen.
Het sociale aspect is ook belangrijk. Onderweg wordt er van alles besproken. De wandeling gaat door een prachtig gebied en na afloop wordt er altijd een kopje koffie gedronken.
Er wordt alleen bij goed weer gewandeld. “Gelukkig mogen we bij regenachtig weer in de zaal bij de Deel trainen”, aldus Wim Gieling.

Nieuwe leden welkom
Hoewel een vaste kern voor zichzelf is blijven lopen, zijn er door corona wel wat leden gestopt. Het betekent dat plaats voor nieuwe leden. De bosrunners willen hun wekelijkse activiteit nog graag een aantal jaren voortzetten. De groep bestaat alleen uit mannen, die allemaal uit Montferland komen. “We moeten wel reëel zijn. Mensen van 60 zijn van harte welkom, maar misschien vinden zij het niet zo leuk dat de gemiddelde leeftijd van de groep hoger ligt.”
Wim Gieling laat weten dat ook mensen die onder behandeling zijn van een therapeut zich op eigen risico bij de groep kunnen aansluiten.
De contributie van de Bosrunners bedraagt 50 euro per jaar. Het kopje koffie na afloop is voor eigen rekening. Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met Wim Gieling: 0316-531721.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal