De Groene Route Malburgen in Arnhem is de winnaar van de Gelderse Groene Challenge. Foto: PR

De Groene Route Malburgen in Arnhem is de winnaar van de Gelderse Groene Challenge. Foto: PR

Didams Bloemenbuurtproject een van Gelderlands Groene Iconen

Natuur

Challenge van provincie levert een ton op voor realisering

DIDAM - Het is niet een van de top-drie geworden, maar de Bloemenbuurt in Didam behoort toch tot de negen prijswinnaars van de Challenge Groene Icoonprojecten, die provincie Gelderland heeft uitgeschreven om dorpen en steden groener te maken. Alle winnaars ontvangen ieder tot 100.000 euro om hun droomplannen werkelijkheid te maken.  

Gelders gedeputeerde Peter Kerris maakte op donderdag 10 februari de negen winnaars bekend. Een groen lint van 3 km door de Arnhemse wijk Malburgen, een nieuw dorpspark De Laak in Rheden en een groen plein aan de Linie van Hooff in Zutphen waren de toppers. Kerris: “We hebben meer groen en minder steen nodig in onze dorpen en steden. Een groene stad of dorp is beter voorbereid op hitte en wateroverlast. De winnaars van de challenge laten zien dat je je woonomgeving groener kunt maken als je er samen de schouders onder zet en dat het er ook mooier uit komt te zien.”

Bloemenbuurt
In Didam ging het om een groot project in de verouderde na-oorlogse woonwijk de Bloemenbuurt. De buurt werd op de schop genomen door Woningcorporatie Plavei en de gemeente Montferland. Er moest een groene uitstraling komen door de aanleg van een bloemenpark, die voor dit jaar is voorzien, tal van parkpleintjes verspreid door de hele wijk en de herinrichting van voortuintjes. Maar liefst zestig woningen moesten wijken voor het park en vele tientallen andere huurwoningen wachtten in fases sloop en herbouw of renovatie. De provincie kende het project al eerder een subsidie van een half miljoen euro toe.

Vergroening
Wonen, werken, leven in een mooie groene omgeving, dat willen we allemaal wel”, aldus gedeputeerde Kerris bij de prijsuitreiking. “Maar op veel plekken in dorpen en steden is daar veel aan te verbeteren. Niet alleen in natuurgebieden, maar ook in dorpen en steden is een prettige plek voor planten en dieren belangrijk. Dit zorgt voor meer variatie in planten en dieren, wat goed is voor het versterken van de biodiversiteit. Een groene omgeving voorkomt overlast door hitte of hoosbuien waar we steeds vaker last van hebben. Planten en bomen zorgen voor schaduw en verkoeling. Groene plekken houden beter water vast, waardoor het op straat niet tot hinder leidt. In een groene omgeving kun je fijner wonen en bewegen.”

Challenge Groene Iconen
Maar hoe zorg je voor een groene omgeving? Om dat te laten zien hebben we de Challenge Groene Icoonprojecten uitgeschreven. We daagden gemeenten, inwoners en gemeenten uit om met initiatieven te komen om de omgeving te vergroenen. Maar liefst 32 inzendingen mochten we ontvangen uit 25 gemeenten. Plannen om het eigen plein, de eigen straat, bedrijventerrein of zelf de wijk te vergroenen. Ideeën die ontwikkeld zijn in goede samenwerking tussen inwoners, gemeenten en professionals”, aldus Kerris.
Tussen al die plannen zaten negen initiatieven die door een onafhankelijke jury onder leiding van Marja van der Tas verkozen zijn tot ‘groene iconen’. De jury keek naar aandacht voor biodiversiteit, klimaatadaptatie en maatschappelijke en iconische waarde van de plannen. Kan het plan inspireren, aanmoedigen, het goede voorbeeld laten zien?
De nog niet genoemde winnaars zijn: Park Lingerijck in Tiel, Water-Singel op de Ecofactorij in Apeldoorn, De Velhoeve in Hattem, het Groene Hart van Oosterwolde in Oosterwolde en ‘t Greune Veld in Lichtenvoorde. Alle negen projecten ontvangen allemaal tot 100.000 euro om de plannen uit te voeren en hun iconische groene droomproject waar te maken.

Groene Route Malburgen
De Groene Route Malburgen kreeg de hoogste score van de jury. “Het is een ambitieus en goed uitgewerkt plan. Een initiatief van bewoners en professionals in de wijk. De keuze voor een route spreekt ons erg aan, omdat daarmee veel mensen worden bereikt. Ook is er volop aandacht voor klimaatadaptatie en biodiversiteit. Groen en wadi’s gaan bijdragen aan het verminderen van de kans op wateroverlast. En met beplanting van bomen worden koele routes gecreëerd die bijdragen aan het verminderen van hittestress. Door aanplant van veelal inheemse beplanting wordt ook de biodiversiteit in de wijk verbeterd. Wat we ook erg sterk vonden is dat er bij dit plan veel aandacht is voor het betrekken van zoveel mogelijk buurtbewoners.” Juist vanwege de schaal van het project en de co-creatie op wijkniveau ziet de jury dit project als een groen icoon.

Geen verliezers
Peter Kerris: “Ik ben trots op alle 32 inzenders en de creativiteit die zij hebben laten zien. Eigenlijk zijn alle projecten het waard om te uit te voeren. Maar in een challenge moeten keuzes worden gemaakt. We hopen dat alle inzenders hun plannen waar gaan maken. We gaan met ze kijken of we ze daarbij een duwtje in de rug kunnen geven.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant