De drie imkers (v.l.n.r.) Bieke Guntenaar, Marion Zielhorst en Feikje Breimer, bij de Remigiuskerk, locatie van de Bijzondere Bijenmarkt. Foto: Feikje Breimer
De drie imkers (v.l.n.r.) Bieke Guntenaar, Marion Zielhorst en Feikje Breimer, bij de Remigiuskerk, locatie van de Bijzondere Bijenmarkt. Foto: Feikje Breimer

Bijzondere Bijenmarkt Bronckhorst in marktdorp Hengelo

Natuur

De Wespenvriend en de Heilige Ambrosius komen ook

HENGELO/BRONCKHORST - Drie imkers uit het Achterhoekse dorp Hengelo organiseren namens bijenvereniging De Vooruitgang een bijenmarkt nieuwe stijl. ‘Wat kan nog wel?’ vroegen zij zich af toen het eeuwfeest in 2021 door corona niet door kon gaan. ‘Een markt! Maar wel een die zich onderscheidt van de traditionele bijenmarkten.’

Zoemen
Zet Marion Zielhorst (dertig jaar imker en honing keurmeester), Feikje Breimer en Bieke Guntenaar (beide drie jaar imker) bij elkaar en binnen een mum van tijd zoemt het van de ideeën. Op zaterdag 30 april is het resultaat daarvan te zien en te beleven van 10.00 tot 16.00 uur in en rond de Remigiuskerk in Hengelo. Marion wist één ding zeker. “We wilden een markt die verder gaat dan de honingbij.

Biodiversiteit speelt die dag dan ook een belangrijke rol. Wanneer je daar aandacht aan geeft kom je vanzelf terecht bij het belang van alle insecten. De Vlinderstichting staat op de markt, een pomoloog, De Wespenvriend, de Bijenstichting. In de aanloop naar de markt bieden imkers van De Vooruitgang lessen aan op de basisscholen in de gemeente Bronckhorst. De imkers geven daarbij net zoveel aandacht aan biodiversiteit als aan de honingbij.”

Er gebeurt iets
Feikje vroeg advies aan verschillende ondernemers in het dorp en merkte al snel dat die ontzettend blij zijn met de markt. 

“Eindelijk gebeurt er weer iets in ons dorp. Hoe vaak ik die zin al heb gehoord de afgelopen weken. De ondernemers leveren een belangrijke financiële bijdrage om de markt te realiseren. Maar ze zien het ook echt zitten om in te spelen op de markt. De lokale ijsboer slaat bijvoorbeeld honingijs in en de bloemenwinkel is van plan op die dag flink uit te pakken.”

Heilige Ambrosius
De drie imkers proberen zo creatief mogelijk te kijken naar mogelijke deelnemers. De Heilige Ambrosius komt, met hulp van het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg, ook. Samen met Sint Franciscus. Op 30 april viert De Wespenvriend jaarlijks ‘wespenkoninginnedag’. Hij heeft die dag een kraam en verzorgt een lezing in de Remigiuskerk. 

Stichting Mini Manna is druk doende met het maken van artikelen waarop bijen staan afgebeeld. Ook zij verzorgen een kraam. Tijdens de Bijzondere Bijenmarkt zijn er in de Remigiuskerk vier lezingen. Over wespen, wilde bijen, hommels en uiteraard over de honingbij. Zowel de markt als de lezingen zijn gratis toegankelijk.

Jubileumhoning bij lokale winkels
Blije winkeliers en blije imkers. In de winkels van Plus en Albert Heijn in Hengelo staan houten kistjes met Lindehoning. Deze jubileumhoning van de echte imker is te koop voor 6 euro per potje. De opbrengst is voor de organisatie van de Bijzondere Bijenmarkt op 30 april.

Op de foto’s staan Marion Zielhorst, Bieke Guntenaar en Feikje Breimer die namens de bijenvereniging De Vooruitgang de Bijzondere Bijenmarkt organiseren. Zij waren bij de winkeliers van harte welkom om de jubileumhoning te koop aan te bieden. 

Bij Plus nam Paul van Houten de honing in ontvangst en bij de Albert Heijn stond Kyra Wennekes klaar om de potjes op een mooie plek neer te zetten.

“Dromen is heerlijk, maar realiseren is nog leuker”, concludeert Bieke. “We beginnen nu met twintig kramen en een enthousiast dorp. Wie weet is dit de start van een jaarlijks festival!”


bijenverenigingdevooruitgang.nl

Akkerhommel op een zonnehoed. Foto: Feikje Breimer
Bij Albert Heijn nam Kyra Wennekes de potjes honing aan van Marion Zielhorst, Bieke Guntenaar en Feikje Breimer. Foto: Feikje Breimer
Bij Plus nam Paul van Houten de honing in ontvangst van Marion Zielhorst, Bieke Guntenaar en Feikje Breimer. Foto: Feikje Breimer

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal