Paul (derde linksachter) en SchoonDiem. Foto: PR
Paul (derde linksachter) en SchoonDiem. Foto: PR PR

Paul en HelemaalGroen

Natuur

DIDAM - Paul Tenniglo (63) woont al meer dan dertig jaar in Didam. Hij is een enthousiaste zwerfvuilraper en gebruikt de app HelemaalGroen. Die vindt hij erg handig want via de app kan hij zien wie waar heeft opgeruimd. Paul is oprichter en coördinator van Schoon Diem, dat inmiddels 57 leden heeft. Ongeveer een derde van de deelnemers gebruikt de app HelemaalGroen. Zwerfvuilrapen doet Paul alleen, maar ook in een groep want Zwerfvuil Brigade Schoon Diem ruimt één keer per maand in groepsverband een deel van Didam op.

De deelnemers komen samen op een vaste plek en gaan in groepjes van 3 à 4 uiteen om twee uur zwerfvuil te rapen; daarna gaan ze aan de koffie. Dat werkt heel goed en het dorp wordt steeds schoner. De gemeente heeft materiaal beschikbaar gesteld, zoals hesjes, handschoenen en grijpers. Paul beheert dit en reikt het uit aan de deelnemers. Voor het verzamelde afval zijn er twee plekken met containers beschikbaar. Eentje staat op de parkeerplaats van de gemeente; de sleutel kan gehaald worden aan de balie. De andere staat bij tankstation Strijbosch aan de Tatelaar; ook hier is een sleutel af te halen aan de balie. De contacten met de gemeente zijn prima.
Paul is milieubewust en stoort zich aan de rommel op straat en in de bermen, vooral aan piepschuim heeft hij een enorme hekel. Door op te ruimen zet hij zijn ergernis om in iets positiefs. Hij vindt de animo van zijn mede zwerfvuilrapers aanstekelijk. Een lid van Schoon Diem heeft zelfs visitekaartjes laten maken om aan geïnteresseerde medeburgers uit te delen, zodat ze weten waar ze terecht kunnen als ze mee willen doen. Wat Paul niet te harden vindt, is mensen die plastic zakjes met hondenpoep in de struiken gooien.
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Activeer de app (app.helemaalgroen.nl) wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Langzaam verkleurt het lijntje naar oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige – 9200 – vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is mooi om de eigen route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land (www.helemaalgroen.nl).

In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel.

Montferland telt 65 vrijwilligers bij HelemaalGroen. Dat HelemaalGroen veel potentie heeft blijkt in de gemeente Berkelland met inmiddels 462 deelnemers (ruim 1% van alle inwoners) en 23.000 opgeschoonde kilometers in 2021.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant