Joery en Marije genieten zelf ook elke dag van het prachtige uitzicht. Foto: Karin van der Velden

Joery en Marije genieten zelf ook elke dag van het prachtige uitzicht. Foto: Karin van der Velden

Camping die past in natuurlijk landschap

Natuur

AZEWIJN - Bij Camping De Hartjens verblijven vooral fietsers en wandelaars die houden van rust en natuur. Joery Koning en Marije Eleveld namen de camping begin dit jaar over: “We zijn zo druk geweest dat Montferland voor ons nog onontdekt gebied is.”

Door Karin van der Velden

Bij Marije en Joery speelde al langer de gedachte om een camping of B&B over te nemen. Joery: “We keken af en toe online of er iets te koop stond, dan ging het idee ook weer een paar jaar de wachtruimte in. In de vakantie van 2021 ging ik weer eens zoeken op campings te koop. We zaten toen zelf in Frankrijk op de camping. Daar kwam Camping De Hartjens in Azewijn voorbij. In september zaten we bij de vorige eigenaren in de tuin. Die hebben de camping ruim twintig jaar gehad. We hoorden toen dat de camping eigenlijk weer uit de verkoop was gehaald, de informatie die wij vonden was verouderd. Er waren op dat moment wel weer plannen om de camping te verkopen, wij kwamen precies op tijd.”

‘Onze gasten
vinden
Montferland
een onontdekt
gebied’

Marije vult aan: “Het hele plaatje was perfect. Dicht in de buurt van Ede, waar we toen woonden. We zochten specifiek op een camping in de Achterhoek. Een camping met een woonhuis, een grote loods, een schuur en een prachtig uitzicht. We wilden altijd graag buitenaf wonen.” Joery had zijn baan al opgezegd, Marije blijft nog werken als directeur van een woningcorporatie in Utrecht. Het bleek wel een sprong in het diepe. Marije: “Het is best complex om een camping te kopen. Uiteindelijk kwam half december de koop rond. Toch was de overdracht pas op 1 februari. We verhuisden op 1 maart en op 1 april ging de camping open. We hebben veel geleerd over het aanvragen van vergunningen, bedenken van concepten en een verdienmodel.”

De Deel
Om te starten hoefden Marije en Joery weinig te doen, het was immers een bestaande camping. “We hebben alles geschilderd en nieuwe meubels gekocht voor De Deel, zoals we het noemen. De Deel is soms café, soms kantine, soms pizzeria en soms snackbar. Het is een plaats om te delen en het was vroeger een deel. Daarom werd dat de naam. Gasten kunnen hier spelletjes doen, we delen boeken en tijdschriften. Soms kijken we samen Formule 1 of voetballen en nu natuurlijk de Tour de France. Gasten kunnen koffie krijgen, drankjes uit de koelkast pakken en op bestelling snacks kopen. We zijn niet echt een cafetaria waar je altijd snacks kunt kopen, maar in overleg zetten we de frituurpan aan.”

Veel ruimte
De camping heeft eigenlijk 40 plekken, maar een vergunning voor 25 plaatsen en 4 camperplekken. Twee plekken hebben eigen sanitair, dat wil Joery de komende tijd graag uitbreiden. “Het kleinschalige kamperen vonden we zelf ook altijd leuk. Iedereen heeft de ruimte. Gasten kunnen kiezen voor een plek met prachtig uitzicht op de heuvels van Montferland, plekken met veel zon of juist schaduw. Er komen nu vooral senioren, maar voor gezinnen is het ook een leuke camping. We hebben een dierenhoek met varkentjes en kippen. Er is een speeltuintje met trampolines en speeltoestellen. Kinderen kunnen rond met de skelters die we hebben of zich vermaken in het opzetzwembad. We zijn ook weer niet een echte gezinscamping, want zeker het oudere publiek is welkom. De camping is open van april tot en met september, de camperplekken zijn het hele jaar beschikbaar. We merken ook dat familie van inwoners van Montferland hier regelmatig overnacht.”

Duurzaamheid
Samen met De Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek hebben Joery en Marije een landschapsplan gemaakt: “Er zijn meer soorten bomen gekomen, de vegetatie was nogal eenzijdig. We hebben een paddenpoel en willen graag een fruitboomgaard met oude, Achterhoekse fruitrassen. Die bomen worden in september aangeplant. We zijn bezig om de houtwallen te versterken en 108 zonnepanelen zorgen voor elektriciteit. We zoeken steeds naar evenwicht tussen openheid van het landschap en beschutting. Er komen steeds meer dieren. Er hangt een valkenkast, waar ook een valk in broedt. Er lopen egels en fazanten. Er vliegt regelmatig een groene specht rond. In de paddenpoel zwemmen eenden en waterhoentjes. Het waterhoentje had een nestje en nu zien we regelmatig kuikentjes over de camping rennen. We vinden het heel bijzonder dat hier ook uilen vliegen. Sowieso zien we heel veel vogels en ook vleermuizen. Het bloemenveld is nu een beetje overwoekerd, maar dat gaan we ook nieuw leven in blazen.”
“Onze gasten vinden Montferland een onontdekt gebied. Dat is het eerlijk gezegd voor ons ook nog steeds. Als in september de camping sluit, nemen we de tijd om de omgeving te verkennen. Het is hier nog een rustige omgeving. Ideaal voor fietsers. Met vlakbij de Rijn en natuurlijk het mooie agrarische gebied. We krijgen veel gasten uit het westen. Mensen komen regelmatig terug, juist voor de rust. Onze gastvrijheid en ons sanitair worden hoog gewaardeerd, dat lezen we in de recensies. En mensen vinden het fijn dat het zo schoon is.”

Wijngaard
Van oorsprong is camping de Hartjens een boerencamping, de vorige eigenaren hadden ook een wijngoed. Marije: “Daarmee waren zij al een tijdje gestopt. De wijnranken laten we staan. Die roepen eigenlijk om iemand die het onderhoud wil doen in ruil voor de druivenoogst. Iemand die er wijn van maakt bijvoorbeeld. En dat we dan een flesje krijgen zou leuk zijn.”


dehartjens.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal