<p>Henri Dijkman en Miriam Blom ontvangen uit handen van burgemeester De Baat het Hofleveranciersschild (Foto: Marlous Velthausz)</p>

Henri Dijkman en Miriam Blom ontvangen uit handen van burgemeester De Baat het Hofleveranciersschild (Foto: Marlous Velthausz)

Hofleverancier voor 125-jarige bakkerij

  Nieuwsflits

Bakkerij Dijkman aan de Molenpoortstraat is bij het 125-jarig bestaan van de zaak onderscheiden met het predicaat ‘Hofleverancier’. Burgemeester Peter de Baat van de gemeente Montferland overhandigde deze koninklijke onderscheiding aan de huidige eigenaars, Henri Dijkman en Miriam Blom.

Door Marlous Velthausz

’S-HEERENBERG – Al 125 jaar bakt de familie Dijkman brood, gebak en koekjes in allerlei soorten, maten en smaken. Aan de Molenpoortstraat richtte Henricus Johannes Dijkman in 1895 een brood- en beschuitbakkerij op. In die tijd was er nog geen winkel en werd het brood door middel van venten aan de man verkocht.

In 1900 werd Hans Dijkman geboren, hij was het tweede kind van Henricus en nam uiteindelijk het bakkersstokje over van zijn vader.

Hij trouwde en kreeg drie kinderen waarvan Henk, de middelste van het stel, op jonge leeftijd meewerkte in de bakkerij en mede-eigenaar werd in 1957 van de brood en banketbakkerij Dijkman & Zn.

Vijfde generatie

Henk trouwde met Riet en ze kregen samen drie zonen, Hans, Theo en Henri. Henri is de vierde generatie bakker en zit sinds 1989 in de zaak. Henri besefte al op de lagere school dat hij uit dezelfde klei was gebakken als zijn vader, opa en overgrootvader: “Ik ben geboren en getogen in en rond de bakkerij. Ik kon me geen ander leven dan dit voorstellen.”

Het bakkersbedrijf groeide in de loop der jaren sterk tot het bedrijf dat het vandaag de dag is. Samen met zijn partner Miriam Blom, die sinds 2009 in de zaak zit, runnen ze deze goedlopende bakkerswinkel in het hart van de kasteelstad. Samen hebben ze vijf kinderen en wellicht zit hier ook wel een vijfde generatie Bakker Dijkman tussen.

Maar voorlopig denken Miriam en Henri nog lang niet aan stoppen. Miriam is supertrots en vertelt enthousiast: “We hebben nu een fantastische kroon op ons werk gekregen. Dit hebben we ook te danken aan de inzet van de medewerkers die iedere dag weer hun best doen om onze ambachtelijke producten te maken en te verkopen, want samen hebben we dit predicaat verdiend.”

Met de toekenning van het predicaat behoort Bakker Dijkman volgens burgemeester De Baat tot een select gezelschap: “Hofleverancier word je niet zomaar. Daar gaat een heel lange procedure aan vooraf. En uiteindelijk is er maar één persoon die dit predicaat mag toekennen: Zijne Majesteit de Koning.”

In de gemeente Montferland zijn de bedrijven die het koninklijk predicaat mogen voeren op één hand te tellen. Het is zelfs het eerste bedrijf in ‘s-Heerenberg. “Dat maakt het natuurlijk wel extra speciaal”, aldus Blom.

Omdat de bakkerij vanaf heden ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ mag toevoegen aan haar naam en het jubileum wil vieren, is onlangs een speciaal ‘s-Heerenbergs verzamelboek uitgebracht.
Klanten kunnen het boek en de stickers sparen door aankopen te doen in de bakkerij.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden