De voedselpakketten die worden uitgereikt, bevatten ook verse groenten. Foto: Karin van der Velden
De voedselpakketten die worden uitgereikt, bevatten ook verse groenten. Foto: Karin van der Velden

Twee jaar steun voor de Voedselbank

  Nieuwsflits

door Karin van der Velden

De gemeente Montferland koopt in 2021 opnieuw symbolisch crisispakketten bij de Voedselbank. Deze ondersteuning komt in plaats van de reguliere subsidieverstrekking. Tien gezinnen kunnen daarmee dertien weken lang een pakket krijgen.

DIDAM - Eigenlijk zou de Voedselbank Montferland dit jaar geen subsidie krijgen, maar toen corona toesloeg, besloot de gemeente om crisispakketten aan te schaffen. In 2020 en 2021 verstrekt de gemeente 7.150 euro en komt daarmee de voedselbank tegemoet. Als er minder dan tien gezinnen extra hulp nodig hebben, mag de voedselbank het resterende bedrag toch houden. En als blijkt dat er nog meer mensen in een crisissituatie terechtkomen, dan kan de subsidie oplopen tot maximaal 10.000 euro.

Meer aanvragen door corona

De gemeente en de voedselbank verwachten dat door de coronacrisis meer gezinnen zullen aankloppen voor tijdelijke hulp. Werknemers die ontslagen worden, krijgen via het UWV een uitkering. Voor ZZP’ers is dat vangnet er niet, zij kunnen alleen bij de gemeente aankloppen voor bijstand. De pakketten van de voedselbank zijn dan een eerste noodvoorziening. De voedselbank heeft speciaal daarvoor tot eind van het jaar de toetsingscriteria losgelaten. Aanmelden met persoonsgegevens is voldoende. Door de crisisondersteuning van de gemeente heeft de voedselbank de mogelijkheid om mensen in nood sneller te helpen.                                                                                          

Als gezinnen in een crisissituatie raken, zullen ze in eerste instantie meestal bij medewerkers van het Sociaal Team terechtkomen. Vaak zijn de schulden dan al opgelopen. Hulpverleners hebben tijd nodig om de situatie in kaart te brengen en de (schuld)hulpverlening op gang te brengen. De voedselbank kan juist dan heel snel hulp bieden.

Snel hulp in crisissituatie

Matthieu Krabbe, secretaris van de Voedselbank Montferland, zag het aantal gezinnen dat aanklopt bij de voedselbank al stijgen, maar verwacht in de laatste maanden van dit jaar en volgend jaar ook nog een stijging. “Om snel te kunnen helpen, kan elk gezin dat bij ons aanklopt meteen een voedselpakket krijgen. We willen de drempel laag houden, want we weten dat de stap naar de voedselbank geen makkelijke is. Veel gezinnen blijven uit schaamte voor hun situatie ‘onder de radar, zoals we dat noemen. Tot nu zijn er dit jaar al 75 gezinnen geholpen, zo’n vijftig personen zijn door de coronacrisis bij ons gekomen.”

Krabbe is blij met de subsidie van de gemeente, maar merkt ook op dat de voedselbank de laatste tijd ook veel giften heeft gekregen van bedrijven en van particulieren.

De gemeente wil deze pilot twee jaar laten duren, na een jaar en na twee jaar zal de situatie geëvalueerd worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden