<p>Wethouder Martin Som: &#39;We moeten sommige dingen anders of niet meer doen.&#39; (foto: Karin van der Velden)</p>

Wethouder Martin Som: 'We moeten sommige dingen anders of niet meer doen.' (foto: Karin van der Velden)

Besparingen treffen de samenleving

  Nieuwsflits

De gemeente Montferland stevent af op een tekort van € 2,4 miljoen in 2021, oplopend naar drie miljoen in 2024, zegt wethouder van Financiën Martin Som. Het college stelt besparingen voor op de interne bedrijfsvoering en bepaalde voorzieningen. Plus extra verhoging van de ozb met vier procent.

door Elsie Schoorel 

Didam – Martin Som verklaart het begrotingstekort: “We krijgen taken opgelegd vanuit het Rijk waarvoor we niet de middelen hebben. Denk aan de Wmo en aan samenwerkingsverbanden zoals de Veiligheidsregio, Sociale werkvoorziening en de Omgevingsdienst. Daar moet geld bij.”

De gemeente moet uit de rode cijfers komen, vervolgt de wethouder. “Voor twee derde, dus circa twee miljoen, willen we dit doen door onze interne organisatie efficiënter te maken.” Wat niet betekent dat er ambtenaren ontslagen zullen worden, verzekert hij. “We hebben deels een relatief oud personeelsbestand. Als iemand met pensioen gaat, betekent dat gemiddeld € 80.000,00 minder kosten. Die baan proberen we op een andere manier in te vullen. De blijvende ambtenaren zullen er werk bij krijgen. Daardoor kan het wat langer duren voordat burgers een vergunning krijgen ergens voor. Misschien wordt meer via de chat gecommuniceerd en zetten we minder vaak een telefoniste in bijvoorbeeld. We willen ook scherper inkopen.”

Dan blijft er nog een miljoen over die verhaald wordt op de Montferlandse samenleving. Voorbeelden: minder groenaanleg, minder budget voor bestrijding van de eikenprocessierups, geen nieuwe rondweg om Zeddam voor het landbouwverkeer en, vanaf 2022, geen subsidie meer voor de Montferland Run. Het bedrag voor extra onderhoud van fietspaden en het Integrale verkeers- en vervoersplan wordt verminderd. Dat betekent volgens Som niet dat de verkeersveiligheid in het geding is. “We blijven zorgen dat de fietspaden veilig zijn, maar stoppen er geen extra geld in. Wat betreft snelheidsremmende maatregelen die we nu schrappen: dat is vooral ook een zaak van de inwoners van Montferland, die niet te hard moeten rijden.”

Qua sociale voorzieningen trekt de gemeente ook de broekriem aan, als het aan het college ligt. Dat betekent bezuinigingen op voorzieningen voor ouderen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen en het stopzetten van de subsidie voor ondersteuning van passend onderwijs.

Het minimabeleid zal op een kleinere groep gericht zijn. “Mensen die nu tot 120 procent van het bijstandsniveau verdienen, kunnen een beroep doen op het minimabeleid. Dat willen we terugbrengen naar inkomens tot maximaal 110 procent”, aldus Som.

Het eenmalig verhogen van de onroerendezaakbelasting (ozb) met vier procent, bovenop de inflatiecorrectie van 1,7 procent, is ook een voorstel. “Dat betekent voor een gemiddeld huishouden per jaar € 27,00 meer aan woonlasten. Voor de gemeente levert dat € 290.000,00 op.” De gemeenteraad heeft tot 12 november de tijd om de voorgestelde maatregelen te beoordelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden