<p>Zijn lesauto, de trompet en het dorp Loil zijn, natuurlijk naast zijn gezin, belangrijk voor Edwin de Kinkelaar. (Foto: Karin van der Velden)</p>

Zijn lesauto, de trompet en het dorp Loil zijn, natuurlijk naast zijn gezin, belangrijk voor Edwin de Kinkelaar. (Foto: Karin van der Velden)

'De romantiek gaat er ook een keer af'

  Nieuwsflits

Als jonge jongen stond Edwin de Kinkelaar op het podium met sterren als Marco Borsato, Heino en zelfs de Platters, toen ze optraden in Nederland. Zo’n 250 optredens per jaar in Nederland, België en Duitsland: “Maar ook daar gaat de romantiek wel een keer af. Het is gewoon keihard werken.”

door Karin van der Velden 

LOIL - Zijn dienstplicht vervulde Edwin als trompettist bij het Jachthoornkorps der Gardejagers. Een defensieorkest, dat helaas is weggesaneerd. Toen hij auditie deed aan het conservatorium, werd hij nog te jong bevonden: “Ga eerst maar een jaar wat anders doen.” Zo kwam Edwin op z’n negentiende bij de Alpha Showband terecht. Later speelde hij bij Excaliber, dat tegenwoordiger Kaliber heet. Hij speelde ook bij de Omega Showband, Never Mind, Mellow en als laatste bij Free Time, een populaire feestband uit de regio.

Een eigen autorijschool was de droom van Edwins vader, die helaas al vroeg overleed. Edwin denkt dat hij dat daarom na zijn muzikale carrière als vak koos. Hij deed ervaring op bij Monnereau in Doetinchem, waar hij ook taxichauffeurs opleidde: “Taxichauffeurs moeten leren om comfortabel, veilig en efficiënt te rijden. Wel vlot, maar ook zo zuinig mogelijk. En omgang met klanten is belangrijk. De klant moet het leuk hebben in de auto.”

In 2007 startte Verkeersschool Edwin de Kinkelaar. “Het is hartstikke druk” vertelt Edwin. “De schoolroosters zijn nog niet helemaal in orde, dus ik moet een nieuwe planning maken. Als ik alle leerlingen inplan, is de week meer dan vol.” Klanten komen uit de hele regio en krijgen les in Doetinchem of Arnhem. “Dat kunnen ze zelf kiezen. Deze steden hebben allebei lastige plekken, maar Arnhem is natuurlijk groter en drukker. Als leerlingen in Doetinchem examen doen, ga ik meestal in een blok van twee uur in Arnhem rijden. We rijden dan de hele stad door.” Edwin geniet van het contact met zijn leerlingen, vaak jeugd: “Ik moet lachen om de opmerkingen die ze maken. Het lesgeven, dat je ziet hoe ze zich ontwikkelen, is ook prachtig. De kunst is het lesgeven op maat. Je hebt denkers, doeners, dromers en combinaties daarvan. En je moet elke leerling op een eigen manier behandelen. Op een manier die bij de leerling past. Zo is elk uur dat je in de auto rijdt anders.”

Edwin maakt nog steeds muziek, maar nu vooral voor de lol. Hij is voorzitter van Amicitia in Loil: “Een leuke vereniging, met genoeg aanwas. Er komt elk jaar jeugd bij, maar we hebben ook veel zijinstromers. Oud leden en mensen die van een ander orkest komen. En volwassenen die pas nu leren om een instrument te spelen. Natuurlijk is het niveau anders, maar het plezier dat de mensen op het podium uitstralen, maakt dat goed! En natuurlijk is een leuke derde helft ook belangrijk voor een vereniging.”

Hoewel Loil een kleinere kern is, is er nog steeds een basisschool. Daar is Edwin erg blij om. Samen met zijn vrouw Corina, waarmee hij in mei vijfentwintig jaar getrouwd was, en zijn zoons Gijs en Sil, zet hij zich graag in voor de leefbaarheid van Loil.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden