<p>Ina Laarman bij het spandoek dat een oproep doet voor een nieuwe supermarkt in &#39;s-Heerenberg Oost. (foto: Elsie Schoorel)</p>

Ina Laarman bij het spandoek dat een oproep doet voor een nieuwe supermarkt in 's-Heerenberg Oost. (foto: Elsie Schoorel)

(Foto: Elsie Schoorel)

1.100 handtekeningen voor supermarkt

  Nieuwsflits

Wijkbewoonster Ina Laarman (64) zet zich in voor de terugkeer van een supermarkt in ’s-Heerenberg-Oost. Haar petitie is inmiddels door ruim 1.100 mensen ondertekend. Ook is er een participatietraject op komst en nodigt ze supermarkteigenaren uit om eens te komen kijken.

door Elsie Schoorel

‘s-Heerenberg – Het is nog altijd niet duidelijk wat er op de plek komt van Albert Heijn aan De Bongerd, die een paar jaar geleden gesloten werd. Een projectontwikkelaar heeft het pand gekocht, maar zijn plannen zijn nog onbekend, vertelt Ina Laarman, die vlak bij het leegstaande winkelcentrum woont, waar alleen de cafetaria nog open is. “Ik zou de koper graag spreken maar kan hem niet bereiken. De buurt wil in elk geval een supermarkt terug, dat is nu wel duidelijk.”

Gestaag zijn er steeds meer handtekeningen bijgekomen die dit onderschrijven. ’s-Heerenberg heeft circa 8.500 inwoners. Dus nog meer mensen kunnen tekenen, daarom blijft de petitie open. Laarman heeft de QR-code ook op diverse plekken opgehangen, zoals de bibliotheek, sportschool Laco en vishandel Wennekes.

De Bongerd maakt een troosteloze indruk, vindt Laarman. “Terwijl het hartstikke mooi kan worden. Kijk naar winkelcentrum De Bongerd in Doetinchem, een mooi voorbeeld hoe het bij ons ook kan worden. Het blijft gewoon scheef dat alle winkels in het centrum zitten, waar het verkeer vaak opstroopt. De Bongerd is erg goed toegankelijk, zeker via de Ontbrekende Schakel.”

Laarman heeft de tussenstand van de petitie vorige week in een brief aan de gemeenteraad gestuurd. Ook was ze al in gesprek met wethouder Walter Gerritsen. “Hij bedankte mij voor het inspreken bij de raad, wat ervoor zorgde dat er op het laatste moment 90.000 euro beschikbaar kwam voor onderzoek naar de wensen in de wijk Oost.”

In verband met de geplande brede school is de kans groot dat de Galamaschool gaat verdwijnen en dat er aan De Bongerd nog meer plek komt voor winkels, waar vele wijkbewoners blij mee zouden zijn, zegt Laarman. “Vooral de ouderen missen het loopje en de ontmoetingen. Het allerliefst hebben we naast een super ook een gezondheids- of ontmoetingscentrum.”

Eind augustus hebben ze ook een spandoek opgehangen, waarvoor Laarman een paar wijkbewoners optrommelde via de Buurtapp. Het spandoek heeft inmiddels al stormen overleefd, met wat reparatiewerk. “Het blijft hangen tot de supermarkt er echt komt.”

Wat ook kan meehelpen is het participatietraject dat vanaf januari ingaat; bewoners worden dan betrokken bij het beleid. Laarman is blij met alle inspraakmogelijkheden. “Ik wil graag dat iedereen mee kan praten en dat we niemand buitensluiten; iedereen moet een stem hebben.”

Ze is ook supermarkten aan het benaderen om te komen kijken naar de locatie. Ze staan daar niet afwijzend tegenover. “Als wij ons niet hardmaken, komt er woningbouw en geen supermarkt. Daarom roep ik op om de krachten te bundelen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden