Filmhuis krijgt geld voor verhuizing


<p>Mari&euml;lle Horsting, voorzitter van Filmhuis Didam, overhandigt 2.600 handtekeningen aan burgemeester Peter de Baat. (foto: Karin van der Velden)</p>

Mariëlle Horsting, voorzitter van Filmhuis Didam, overhandigt 2.600 handtekeningen aan burgemeester Peter de Baat. (foto: Karin van der Velden)

Filmhuis krijgt geld voor verhuizing

  Nieuwsflits

Filmhuis Didam moet noodgedwongen de huidige locatie in Meulenvelden verlaten. Het vraagt een behoorlijke investering om een nieuwe ruimte geschikt te maken, daarom vraagt stichting Filmhuis Didam de gemeente om een bijdrage. Die bijdrage moet komen uit het zogenaamde carnavalsbudget.

door Karin van der Velden

DIDAM - Omdat carnaval in 2021 niet kan doorgaan, komt er € 100.000,00 vrij. Een bedrag dat anders naar Montferlandse wagenbouwers was gegaan. De gemeenteraad besloot om met dit geld cultuurorganisaties in Montferland te steunen die huisvestingsproblemen hebben. Wilfried Linssen diende hiervoor met de coalitiepartijen een motie in, nadat Stichting Mechteld ten Ham in ‘s-Heerenberg gedwongen moest verhuizen. Het Filmhuis moet ook op zoek naar een andere locatie omdat de bibliotheek naar Meulenvelden komt. Die moet op haar beurt verhuizen omdat op de huidige locatie een supermarkt gebouwd gaat worden.

Actuele films

“Als we een nieuwe ruimte vinden, moeten we investeren in het geluiddicht maken en verduisteren”, vertelt voorzitter Mariëlle Horsting. “Het is niet zo dat we onze films met een dvd op een lcd-scherm kunnen afdraaien. Met een digitale projector vertonen we films op een groot scherm. Daarvoor hebben we een projectieruimte nodig op een hoogte van vier meter. Omdat we over professionele apparatuur beschikken, zijn we aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. Daardoor kunnen we actuele films laten zien, zoals De Beentjes van Sint Hildegard. Net voor corona hadden we de film tien keer uitverkocht voor zeventig personen, maar de voorstellingen konden helaas niet meer doorgaan. Sinds augustus draaide deze film negentien keer voor dertig mensen. Dat was het maximum toegestane aantal bezoekers.”

Nog voor corona alle activiteiten stillegde, schreef het filmhuis een petitie uit, waarmee de gemeente wordt gevraagd te helpen met het vinden van een andere, geschikte en betaalbare ruimte voor filmvertoningen. Die petitie werd maar liefst 2.660 keer ondertekend. Heel toepasselijk in een filmrol, werden de handtekeningen vorige week aan burgemeester Peter de Baat overhandigd. Die moest eerlijk bekennen dat hij nog nooit het filmhuis had bezocht, maar beloofde dat toch snel eens te doen.

Motie goedgekeurd

In de raadsvergadering van 12 november werd de petitie aan de gemeenteraad overhandigd. De PvdA diende samen met het CDA, Lijst Groot Montferland, Lijst Rob Mos en Lokaal Belang Montferland een motie in met het verzoek budget uit het overgehevelde carnavalsbudget aan het Filmhuis Didam beschikbaar te stellen. Nadat het college op donderdag al positief over adviseerde over de motie, keurde de gemeenteraad deze op vrijdagavond unaniem goed. Het is nog niet bekend welk bedrag het filmhuis zal ontvangen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden