De groene poort van Nederland


Aan de rand van Zeddam (hier bij de Grafelijke Korenmolen) zou meer toerisme kunnen komen. (foto: Elsie Schoorel)
Aan de rand van Zeddam (hier bij de Grafelijke Korenmolen) zou meer toerisme kunnen komen. (foto: Elsie Schoorel)

De groene poort van Nederland

  Nieuwsflits

Het college heeft nieuw beleid voor toerisme en recreatie vastgesteld, met de focus op dagrecreatie en arrangementen. Hierin is een zelfstandige koers zichtbaar, los van de Liemers en de Achterhoek. “We willen zelf aan de knoppen zitten.”

Door Elsie Schoorel 

Montferland - Om het toerisme in Montferland te simuleren ging de gemeente in 2019 van start met het formuleren van nieuw toeristisch beleid, in samenwerking met het Toeristisch Platform Montferland (TPM).

Nieuw is de positionering van Montferland als ‘de Groene Poort van Nederland’ en als gebied met een grote diversiteit. Verantwoordelijk wethouder Martin Som: “Montferland vormt een verbinding tussen de Liemers, dat meer agrarisch is en veel water kent, en de Achterhoek, met veel groen en bos. Zo willen we de gemeente neerzetten, als unieke, op zichzelf staande plek.”

Minder samenwerken

Montferland wil dus meer de aandacht op zichzelf vestigen en gaat dan ook minder samenwerken met de regio’s, vervolgt Som. “We willen ons juist onderscheiden van de Liemers en de Achterhoek. Daarom willen we ook zelf aan de knoppen zitten, ook financieel.”

Door corona zijn de plannen voor toerisme voor een groot deel stilgevallen en moesten diverse ondernemers het bijltje erbij neergooien. Som geeft aan dat de gemeente de sector wil helpen om zichzelf weer te versterken. “Maar wij hebben geen forse reserves. We proberen de ondernemers erdoorheen te slepen, maar zij moeten in de eerste plaats zelf hun broek ophouden.”

In dit stadium worden er nog geen financiële middelen ingezet. Wel is aan het college gevraagd overgebleven financiële middelen vanuit budgetten voor 2020 over te hevelen naar 2021, om een snelle start te kunnen maken met de uitvoeringsagenda van 2021.

Het beleidsplan is nog niet openbaar en moet nog door de gemeenteraad goedgekeurd worden. Maar Som licht wel een tipje van de sluier op. “De focus zal liggen op dagrecreatie, om via deze weg ook de verblijfsrecreatie te bevorderen. Daarbij willen we arrangementen aanbieden die ook grensoverschrijdend kunnen zijn. Denk aan de combinatie van een bezoek aan kasteel Huis Bergh met een tochtje over de Rijn vanuit Emmerich.”

Zeddam en Nevelhorst

De promotie is met name gericht op toeristen uit Duitsland, België en eigen land. De drie hoofdattracties (pijlers) zijn behalve het genoemde kasteel in ’s-Heerenberg het Bergherbos en Stroombroek.

Daarnaast ziet het college ontwikkelmogelijkheden in Zeddam, zegt Som. “Dit dorp was vroeger echt een hotspot. Helaas zijn diverse hotels nu gesloten. We zien vooral kansen aan de randen van het dorp, voor dagrecreatie.” De Nevelhorst wordt eveneens gezien als locatie voor meer toeristische activiteiten. Dit gebied is nu eigendom van Leisurelands, maar de gemeente ziet mogelijkheden voor samenwerking met deze organisatie of op termijn wellicht een overname.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden