Bloembinderij De Ank gaat sluiten


<p>Ank Kuster richt haar bloembinderij dit jaar voor het laatst in kerstsfeer in. (foto: Elsie Schoorel)</p>

Ank Kuster richt haar bloembinderij dit jaar voor het laatst in kerstsfeer in. (foto: Elsie Schoorel)

Bloembinderij De Ank gaat sluiten

  Nieuwsflits

Na 43 jaar bloembinderij De Ank gerund te hebben, stopt Ank Kuster met de winkel. 31 december is de laatste dag. Ze zal het contact met de klanten missen, maar nu is het tijd voor andere leuke dingen.

door Elsie Schoorel en Karin van der Velden 

Zeddam - Ank begon al jong te werken, toen ze zestien was kreeg ze een baan bij een bank in Silvolde. En hoewel ze het werk leuk vond en aanvankelijk ook op administratief gebied verder leerde, lag haar hart toch ergens anders. Toeval bestaat niet en dat bleek toen ze Jan leerde kennen. Jan was bloemist en hovenier en Ank wilde hem graag helpen. “Maar ik wilde dan wel kennis van zaken hebben, dus ben ik de mbo-opleiding tot bloembindster bij Aeres in Velp gaan volgen. Heel leuk. Ik had als kind al veel met de natuur.”


In 1977 namen Jan en Ank de bloemenzaak van Jans vader over. Jan Kuster senior begon de winkel zo’n 92 jaar geleden. In de winkel aan de Kilderseweg bouwde De Ank naam op voor bloemwerken, bijvoorbeeld voor bruiloften, begrafenissen en jubilea. “Handgebonden bloemwerk maken is een vak apart. Denk aan een mooie guirlande op een trouwauto die daarna op de tafel kan liggen, zoiets kan niet iedereen maken.”


Bovenal wordt Ank gedreven door liefde voor het vak, waarbij de seizoenen een grote rol spelen. “Ik kan er enorm van genieten als het lente of herfst wordt en daar dan de winkel op aanpassen, ook aan de buitenkant. De winkel is nu helemaal ingericht in kerstsfeer. Ik vind het prachtig als mensen binnenkomen en zeggen hoe mooi het eruitziet.”


Uit de hele regio weten vele trouwe klanten De Ank nog altijd te vinden, ook in coronatijd. “De zaak draait goed. Klanten waarderen mijn werk en dat ik me aan afspraken houd. Ik heb me altijd voor honderd procent voor de zaak ingezet. Ik ben zes dagen in de week open en altijd bereikbaar.”


Vanaf 1 januari heeft Ank tijd voor andere dingen: “In december word ik 66, dan heb ik vijftig jaar gewerkt. Ik heb naar dit moment toegeleefd en ga genieten van mijn vrijheid. De dingen die ik nu al buiten mijn werk doe, blijf ik doen. Jan en ik zijn bij ons hoveniersbedrijf, De Ank Art & Design aan de Oude Doetinchemseweg in Zeddam, bezig met de inrichting van beleef- en inspiratietuinen. Zo’n drieënhalve hectare waar mensen ideeën kunnen opdoen. Ik blijf ook de administratie doen. Ik zal me zeker niet gaan vervelen!” Jan en Ank gaan de winkel verbouwen tot woning, waar ze zelf gaan wonen.

Door corona kan het afscheid helaas niet groots gevierd worden, maar Ank wil de sluiting van de winkel niet helemaal onopgemerkt voorbij laten gaan. In de laatste week zal ze voor haar klanten schalen met lekkere oliebollen van de lokale bakkers neerzetten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden