Ap Dieker gaat, Karlijn Looman komt


<p>Ap Dieker stopt als fractievoorzitter van het CDA. Zijn functie wordt overgenomen door Karlijn Looman (fotocollage: Karin van der Velden)</p>

Ap Dieker stopt als fractievoorzitter van het CDA. Zijn functie wordt overgenomen door Karlijn Looman (fotocollage: Karin van der Velden)

Ap Dieker gaat, Karlijn Looman komt

  Nieuwsflits

Het was voor velen een verrassing dat Ap Dieker vorige week zijn vertrek als fractievoorzitter van CDA Montferland aankondigde. Ap heeft er alle vertrouwen in dat hij in Karlijn Looman een goede opvolger heeft.

door Karin van der Velden 

DIDAM - Als Ap terugkijkt, kreeg hij begin december het gevoel dat hij het niet meer kon bijsloffen: “Ik geef in ziekenhuis Rijnstate leiding aan de afdeling Opname. Door corona is geen dag meer hetzelfde en niets kan op de automatische piloot. Dat gaat voorlopig niet veranderen. Daarom moet ik keuzes maken. Ik doe in Loil vrijwilligerswerk en dat geeft me heel veel energie. Ook het raadswerk vind ik leuk. Het is zeker niet de bedoeling om helemaal te stoppen, dat is ook niet eerlijk naar de kiezers toe. Zoals het er nu uitziet, zal ik de komende verkiezingen nog meedoen. Ik wil inhoudelijk ook dingen doen. Participatie, leefbaarheid en het sociaal domein, daar ligt mijn hart.”

Gerust hart

Als voorzitter stuurde Ap een fractie van acht mensen aan. Hij voerde overleg met de coalitie, de fractievoorzitters en zat in de agenda- en vertrouwenscommissie. “Dat vraagt ook allemaal veel voorbereiding. Ik wil er niet alleen bij zijn, maar ook bijdragen!” Voor kerst heeft Ap zijn besluit met Karlijn Looman overlegd: “Zij heeft de ervaring, kennis en gedrevenheid. Daarom vertrouw ik het fractievoorzitterschap met een gerust hart aan haar toe.”

Zwembad

Ap Dieker was sinds de laatste verkiezingen fractievoorzitter en sinds 2014 raadslid. Als successen noemt hij het neerzetten van deze coalitie en dat de fractie echt het CDA geluid kan laten horen. “Samen dingen voor heel Montferland beter doen, niet alleen voor de afzonderlijke kernen.” De heikele kwestie over het zwembad heeft zijn besluit zeker niet beïnvloed: “Als raadslid ga ik in de toekomstplannen zeker weer een rol spelen.” Karlijn Looman was even perplex toen Ap belde: “Ik was gewoon aan het werk. Hij had al eerder aangegeven dat het wat veel werd in combinatie met zijn werk, vooral door corona. Kerst is altijd een mooi moment om na te denken. Ik merkte aan mezelf dat ik enthousiast werd als ik nadacht hoe ik het zou doen als fractievoorzitter en ga vol overtuiging de uitdaging aan.”

Toekomst

Nadat Karlijn in de vorige raadsperiode fractievolger was, kwam ze na de verkiezingen in de gemeenteraad, met onder andere duurzaamheid en regionale samenwerking in haar portefeuille. Als ze kijkt naar de toekomst hoopt ze dat ze een frisse wind kan laten waaien. “Ik hoop dat we als team blijven fungeren, elk met een eigen rol. En dat ik vertrouwen kan geven. Als iemand op z’n neus gaat, leer je daarvan. Ik wil ook graag dat de bewoners van Montferland zich wat meer betrokken voelen bij de politiek.” Karlijn werkt bij de gemeente Doetinchem als teamleider leefomgeving. Ze woont samen en heeft twee jongens van vijf en drie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden