<p>Elize Navis en Annelies Vruwink (rechtsonder) van Welcom houden de eerste editie van First Mates.</p>

Elize Navis en Annelies Vruwink (rechtsonder) van Welcom houden de eerste editie van First Mates.

(Foto: PR)

First Mates: online iemand ontmoeten

  Nieuwsflits

MONTFERLAND - Vanuit je eigen huis nieuwe mensen leren kennen. Dat maakt Welcom mogelijk met First Mates. Na aanmelding worden mensen aan elkaar gekoppeld en ontmoeten zij elkaar in een videogesprek, via het programma Teams.

door Elsie Schoorel

“Mensen hebben behoefte aan ontmoeting. Kennis maken met een ander, gewoon voor de gezelligheid”, zegt Elize Navis, een van de organisatoren van First Mates, een project waarbij je aan iemand gekoppeld wordt, zonder romantische bedoelingen. Het tv-programma First Dates was wel de inspiratiebron. “In Lochem brachten ze mensen bij elkaar tijdens een etentje en daar was heel veel belangstelling voor. Zoiets wilden wij ook doen, maar elkaar echt ontmoeten is vanwege corona niet handig, daarom regelen we het nu online.”

Interesses en hobby’s

Haar collega Annelies Vruwink legt uit hoe het werkt. “Wie zich aanmeldt beantwoordt een paar vragen, over interesses en hobby’s. Daarna gaan wij matchen, zodat degenen die elkaar ontmoeten iets gemeenschappelijks hebben. In principe zijn het een-op-een-ontmoetingen, maar het kan ook met drie personen zijn.”

Kosteloos

Iedereen in Montferland kan zich (kosteloos) opgeven, benadrukt Navis. “Ook jonge mensen hebben door de coronaregels minder contact met anderen. Je kringetje wordt zo klein. Normaal maken mensen in de supermarkt even een praatje; dat valt nu weg.” Veel ouderen hebben weinig ervaring met digitaal contact en kennen Teams wellicht nog niet. Maar dat is geen probleem, zegt Vruwink. “Zij kunnen bij Welcom terecht voor uitleg, bijvoorbeeld bij onze computerinloop. Of we bellen om even ermee te oefenen.”

‘Kennismaken met een ander, gewoon voor de gezelligheid’

Tasje

De First Mates-ontmoeting vindt plaats op vrijdag 5 maart, in de avond om 19.30 uur. Voorafgaand bezorgen de Welcom-medewerkers een speciaal tasje aan huis, vertelt Vruwink. “Met een klein boekje met gesprekstips, iets lekkers; wat je normaal op tafel zou zetten als je bezoek krijgt. Plus een paar spelregels.”

Alleen verbinder

Na een klik op de link die Welcom stuurt, kan de kennismaking beginnen. Hoe lang de ontmoeting duurt en hoe het verloopt is helemaal aan de deelnemers zelf, zegt Vruwink. “Wij zijn er verder niet bij. Of het nu tien minuten of een uur duurt, dat kan iedereen zelf bepalen. Wij zijn alleen de verbinder, verder is het aan de mensen zelf. Wie weet levert het een contact op waarmee je een keer gaat wandelen, fietsen of naar de film. Maar het kan ook bij die ene ontmoeting blijven. Wij gaan sowieso vertrouwelijk met ieders gegevens om, we gaan geen telefoonnummer of mailadres aan anderen doorgeven.”

Uitproberen

Als de belangstelling groot is, houdt Welcom graag nog meer edities van First Mates. Navis: “Het is nu even uitproberen hoe het bevalt. Als het een succes wordt, doen wij het met alle plezier nog een keer online of live als het weer kan.” Aanmelden kan tot en met 26 februari, bij Welcom via (0316) 29 28 28. Of mail naar welzijnslijn@welcommail.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden