Hoe een plan een warm thuis werd


<p>Zelfstandig wonen betekent ook zelf de was doen, dat laten Dedie en Jelle in de documentaire zien.&nbsp;</p>

Zelfstandig wonen betekent ook zelf de was doen, dat laten Dedie en Jelle in de documentaire zien. 

(Foto: PR)

Hoe een plan een warm thuis werd

  Nieuwsflits

DIDAM - Wat gebeurt er als een groep ouders een plan bedenkt om hun kinderen met een beperking zelfstandig te laten wonen? Dat is te zien in een documentaire die Omroep Gelderland op dinsdag 9 maart uitzendt.

door Karin van der Velden 

De initiatiefnemers vonden in Nicole en Dave gezinsouders die met hun vier kinderen de uitdaging wilden aangaan om tien jong volwassenen te begeleiden. Tweeënhalf jaar werd het ontstaan van het Kom-Fort gevolgd. Vanaf de sollicitatie van Nicole en Dave, de verhuizing van het gezin naar Didam, de kennismaking met de bewoners tot ongeveer een jaar na de opening. “We hadden vooraf nooit kunnen bedenken wat we zouden meemaken”, vertelt Dave. “De documentaire laat heel mooi zien hoe een proces van hobbels en bobbels leidde tot het eindresultaat dat we steeds voor ogen hadden.”

Briefje

Paul Loeters, vader van bewoner Jelle, vindt het een verdienste van documentairemaker Han Savelkoel en zijn cameraman Jesse dat de bewoners vergaten dat ze gefilmd werden: “Er is maar een moment waar je ziet dat Jelle tegen de cameraman praat. Hij zet koffie, met hulp van een briefje dat zijn moeder Dorien heeft geschreven en Jelle zegt dan dat de cameraman wel even het briefje moet filmen.”

‘Ik werd blij van de bewoners, omdat ze zo bijzonder zijn’

Weer verdrietig

De bewoners en hun ouders hebben de documentaire al gezien. Het zorgde voor veel emoties. Jelle werd weer verdrietig toen hij terugzag hoe een van de bewoners vertrok. “Het blijkt niet voor iedereen de beste plek om te wonen. En dat is integer in beeld gebracht. Zo’n proces is heel emotioneel voor de bewoner, het gezin daaromheen en de medebewoners van het Kom-Fort”, vertelt Paul. “Het is voor ouders ook moeilijk om de kinderen los te laten.” Jelle weet ook nog dat de toespraak van zijn vader tijdens de opening werd gefilmd: “Die is er bijna helemaal uitgeknipt.”

Wibi Soerjadi

Sidika was al eens op tv te zien, toen ze samen met Wibi Soerjadi optrad. Ook zij heeft een favoriet moment: “Dat was tijdens de verhuizing. Mijn vleugel was net gebracht en ik speelde er voor het eerst op. In het volgende shot komen Marjolijn en andere bewoners aan, en mijn muziek gaat door.” Jelle (36) en Sidika (21) zijn het erover eens dat het Kom-Fort hun thuis is. Bewoners hebben elk een eigen appartement en maken zoveel ze zelf willen gebruik van de gezamenlijke huiskamer. “De band die we hier hebben, het voelt echt als een gezin”, aldus Sidika. Jelle logeert af en toe een nachtje bij zijn ouders, maar wil dan graag weer voor 11 uur naar zijn eigen huis. Voor Han Savelkoel, docent van de opleiding Audio Visueel Specialist aan het Rijn IJsselcollege en oud collega van Paul Loeters, was het maken van de documentaire een bijzondere ervaring: “Ik werd blij van de bewoners, omdat ze zo bijzonder zijn. Sympathiek, met een eigen verhaal. Ze reageerden heel ontspannen op de camera.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden