<p>Thill en Theo te Kaat stoppen na elf jaar als vrijwilliger bij de voedselbank.</p>

Thill en Theo te Kaat stoppen na elf jaar als vrijwilliger bij de voedselbank.

(Foto: Karin van der Velden)

Thill & Theo stoppen bij de voedselbank

  Nieuwsflits

DIDAM - De voedselbank in Montferland was nog maar net begonnen toen er een beroep werd gedaan op Theo te Kaat om te helpen bij de logistiek. Even later werd zijn vrouw Thill gevraagd bij een inzameling. Nu stoppen ze. Na bijna elf jaar.

door Karin van der Velden 

 Theo had ervaring met het inrichten van een magazijn met voedingsmiddelen, omdat hij vroeger een rijdende winkel had. Hij weet nog goed dat Henk Otten hem kwam vragen, tijdens een sportavond voor veertigplussers. Theo kwam in een chaos, alles lag door elkaar, maar dat werd snel anders: “In de loop van de tijd is er veel veranderd. Van een eenvoudig magazijn is de voedselbank in Montferland gegroeid naar een organisatie waar verse, houdbare en diepvriesproducten worden opgeslagen. We hebben te maken met allerlei eisen, voedsel mag bijvoorbeeld maar een bepaalde tijd over de houdbaarheidsdatum zijn. Bij het verspreiden moeten we daarmee goed rekening houden. Je wilt niet dat mensen weken achter elkaar hetzelfde krijgen, maar je wilt het voedsel ook niet moeten weggooien.”

‘Het was altijd een leuke groep, gezelligheid is ook belangrijk’ 

Gezelligheid

Voor een inzamelingsactie werd Thill gevraagd. Later hielp ze bij het inpakken van de boodschappentassen. Ze maakte mee dat de voedselbank begon in het hele oude gedeelte van Bouwbouwbedrijf Welling. Toen Derksen Pallets dat overnam, verhuisden ze naar het oude kantoor. Op een gegeven moment werd het pand verkocht en moest er een andere ruimte gezocht worden. Dat werd de huidige locatie aan de Pittelderstraat. Thill vertelt: “Qua ruimte zijn we er wel op vooruit gegaan, hoewel de ruimte nu eigenlijk te klein is voor een grote inzameling. We begonnen met 35 cliënten, nu zijn het er ruim tachtig, maar we hebben ook al eens op 120 gezeten. Dat was een jaar of acht geleden. Er zijn nu tachtig vrijwilligers, we begonnen met veertig. Er zijn nog steeds mensen waar we toen mee begonnen.” Theo vult aan: “Het was altijd een leuke groep, die gezelligheid is ook belangrijk.”

Auto met aanhanger

Theo vertelt dat toen ze bij Derksen zaten er een koel- en vriesinstallatie kwam: “Daarvoor waren het allemaal losse vrieskisten, dat was onhandig. Er kwamen ook stellingen en we gingen de voorraad in dezelfde dozen verpakken. Alles werd gestickerd op datum, dat maakte het werk voor ons wel makkelijker. We waren daar ook heel fel op, eerst kijken naar de datum!” Een andere grote verandering was de komst van de groentetuin en toen er een koelwagen kwam en de vrijwilligers het transport niet meer met eigen auto en een aanhanger hoefden te doen. Het werk wordt voor Theo nu fysiek te zwaar: “Het tillen wordt moeilijker. Rond kerst hebben het allemaal op een rijtje gezet. We hebben er heel wat uurtjes in zitten.” Thill vult aan: “Je moet er ook achter staan, anders moet je er iet aan beginnen.” Ze gaan de voedselbank wel missen, maar zoals Thill zegt: “Ze zullen de deur niet dichthouden als we nog eens een keer komen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden