<p>Ingang van de huisartsenpost in Doetinchem.</p>

Ingang van de huisartsenpost in Doetinchem.

(Foto: Piet Meijer)

Huisartsenpost vaccineert

  Nieuwsflits

Huisartsenpost Oude IJssel gaat vanaf 8 maart 900 bewoners van kleinschalige woonvormen vaccineren. Het gaat om bewoners van verzorgingshuizen, woonvormen voor ouderen en om woongroepen van verstandelijk gehandicapten.

REGIO - Deze bewoners hebben een eigen huisarts en vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de specialist ouderenzorg of de arts verstandelijk gehandicapten. Dit is de reden dat de minister het vaccineren van deze mensen heeft opgedragen aan de huisartsenposten in het land.

Vaccin

“Wij staan al enkele weken in de startblokken en zijn blij dat de vaccins nu geleverd zijn. Het betreft het vaccin Moderna. Vanuit de huisartsenpost in Doetinchem gaan we met drie mobiele teams op pad om de bewoners van dertig locaties te vaccineren. We zijn dan in drie dagen klaar. Ieder mobiel team rijdt met de spoedauto van de huisartsenpost. Het team bestaat uit een huisarts, doktersassistent en chauffeur. De vaccins vervoeren we in speciale koelboxen met de vereiste temperatuur”, aldus Karen Pijnenburg, directeur bestuurder.

Estinea

Eén van de organisaties waar de huisarts gaat vaccineren is Estinea. Beatrijs van Riessen, bestuurder van Estinea: “Het is wenselijk dat de vaccinatie van de bewoners snel van start gaat. Sommige bewoners hebben een kwetsbare gezondheid. Bovendien is het in de gehandicaptenzorg vaak lastig om 1,5 meter afstand te houden. Dichtbij zijn is juist zo belangrijk in ons werk. Hopelijk is een groot deel van Nederland snel gevaccineerd!”

De tweede vaccinatieronde is vier weken later.

80-plussers

Inmiddels nodigt het RIVM 80-plussers uit om een afspraak te maken bij de GGD voor vaccinatie. Dit initiatief doorkruist deels de planning van de vaccinatie van bewoners van kleinschalige woonvormen. Wanneer dit gebeurt, kan de bewoner zelf kiezen waar hij/zij gevaccineerd wil worden. Wel geldt steeds: de tweede prik krijg je op de plek waar je ook de eerste hebt gekregen.

Bescherming

Zeven dagen na de tweede vaccinatie is ruim negentig procent van de mensen beschermd tegen corona. Ook mensen die twee keer gevaccineerd zijn, kunnen nog corona krijgen. Maar de kans is wel klein en het ziekteverloop is dan meestal minder ernstig. Het blijft daarom altijd belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona.

door de redactie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden