<p>Padden (en andere amfibie&euml;n) trekken momenteel massaal naar het water om zich voort te planten. (foto: Danny van der Kracht)</p>

Padden (en andere amfibieën) trekken momenteel massaal naar het water om zich voort te planten. (foto: Danny van der Kracht)

Opgepast: de padden gaan weer op pad

  Nieuwsflits

montferland - Binnen twee weken tijd is er bijna veertig graden temperatuurverschil in Montferland. Door de ineens hoge temperatuur zijn de meeste amfibieën uit hun winterslaap ontwaakt. Dat betekent dat met name in het buitengebied heel veel amfibieën zijn die op zoek gaan naar water om te paren. De trektocht van ontwaakte amfibieën op zoek naar water wordt ook wel paddentrek genoemd. Toch is deze benaming niet helemaal juist, want niet alleen padden, maar ook kikkers en salamanders gaan deze periode van het jaar op pad om zich voort te planten. Dit water is meestal de plas waar de dieren zelf ook in geboren zijn en als dikkopje hebben rondgezwommen. Helaas worden veel net ontwaakte dieren aangereden door auto's en halen ze het water niet waar ze naartoe onderweg waren. Gelukkig zijn er vrijwilligers die de padden en andere amfibieën een handje helpen door ze over te zetten. Mocht je de komende weken in het buitengebied rijden, wees er dan dus op bedacht dat er veel padden of andere amfibieën op de weg kunnen zitten. Het is overigens een fabeltje dat je van padden wratten aan je handen krijgt. Mocht je dus een pad op de plek op de weg zien zitten, dan kun je hem altijd even oppakken en aan de kant zetten waar het water zit. Iedere doodgereden pad, die wel 35 jaar kan worden, is er één teveel! Sinds 2008 is de paddenpopulatie namelijk bijna gehalveerd.

natuur en milieu

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden