<p>Miranda Hieltjes en Ren&eacute;e Dubois legden bloemen tijdens de onthulling van het onderduikersmonument in Azewijn.</p>

Miranda Hieltjes en Renée Dubois legden bloemen tijdens de onthulling van het onderduikersmonument in Azewijn.

(foto: Karin van der Velden)

Onderduikersmonument in Azewijn onthuld

  Nieuwsflits

AZEWIJN - Een regel uit het gedicht Onze Cabine van Betty Straus staat op het onderduikersmonument dat gisteren in Azewijn werd onthuld. Drie onderduikers konden zich verschuilen in deze ruimte in de boerderij van de familie Garben.

door Karin van der Velden 

De cabine was maar 200 bij 110 centimeter. Deze maten werden verwerkt in het monument, dat werd gemaakt door beeldend kunstenaar Henk Welling. Het cortenstaal waarin de zuil van Belgisch blauwsteen is geplaatst, laat zien hoe klein de ruimte was.

‘Iedere avond kropen onderduikers in hun schuilplaats op de zolder, verborgen in het stro’

Schuilplaats op zolder

Iedere avond kropen onderduikers in hun schuilplaats op de zolder, verborgen in het stro. “Buy boven”, riep Joep Garben en dan zat de familie boven ondergedoken. Het was zo smal dat als er een wilde keren, de anderen moesten mee laveren.

Informatiepaneel

Boerderij De Villa was maar een van de onderduikadressen in het dorp. Een verzetsgroep, die werd gesteund door Azewijnse inwoners, hielp mensen zoals de joodse familie Straus uit ‘s-Heerenberg, maar ook gestrande geallieerde piloten. Niet ongevaarlijk, want er waren ook veel Duitsers in het dorp ingekwartierd. Het monument eert dan ook de verzetsgroep en hun helpers. Het verhaal dat bij het monument hoort, is te lezen op een informatiepaneel.

Lees het complete artikel in Montferland Journaal van dinsdag 6 april 2021 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden