<p>Frenk Polman en Rudy Staring bij het mindervalidentoilet in de Didamse markthal.</p>

Frenk Polman en Rudy Staring bij het mindervalidentoilet in de Didamse markthal.

(foto: Karin van der Velden)

Vrijwilligers bouwen invalidentoilet in jarige markthal

  Nieuwsflits

DIDAM - Voor mensen die met een rolstoel naar de markthal komen, was het moeilijk om naar het gewone toilet te gaan. Daarom ontstond het plan om een mindervalidentoilet te bouwen. Het plan kon uitgevoerd worden dankzij steun van de provincie Gelderland en de Rabobank.

door Karin van der Velden 

Rudy Staring, bestuurslid van de marktvereniging vertelt dat er in de markthal normaal gesproken veel evenementen worden gehouden: “Bijvoorbeeld de Militaria en regelmatig rommelmarkten. Dan is er iedere week natuurlijk ook de weekmarkt. Er komen veel oudere mensen in een rolstoel of met een scootmobiel. We willen graag dat die mensen ook naar het toilet kunnen.”

Eigen pot

De marktvereniging moest op zoek naar financiële middelen. Er werd meegedaan aan de Rabo ClubSupport: “We moesten ons doel opgeven en werden als deelnemer geaccepteerd. Toen hebben we een beetje tamtam gemaakt op Facebook en een stuk of vier keer op flyers uitgedeeld tijdens de weekmarkt. Dat leverde een mooi bedrag op. We kregen daarbovenop ook nog subsidie van de provincie Gelderland. Toen hadden we de helft van het totale bedrag, uit de eigen pot van de marktvereniging hebben we de rest aangevuld.” Bestuurslid bouwzaken en bouwkundige Eric Scheerder maakte een tekening en berekeningen. De markthal is een gemeentelijk monument, dus moest een vergunning worden aangevraagd bij de monumentencommissie.

‘Als het straks weer mag, heffen we graag het glas met onze vrijwilligers’

Veel werk door vrijwilligers

“Het meeste werk is door vrijwilligers gedaan, daardoor konden we de kosten behoorlijk drukken. De marktvereniging is trots op die vrijwilligers, gepensioneerde vakmannen, die met professionele apparatuur hebben het toilet gebouwd: “Met mondkapjes, op afstand en niet met teveel tegelijk.” Er moest gegraven worden voor de fundering en aansluiting op het riool: “Dat was nog wel dingetje,” vertelt Frenk Polman, voorzitter van de marktvereniging, “want niemand wist hoe het riool buiten liep. Er zat namelijk al een dames- en herentoilet. Dat is nog wel een mooi verhaal, er is nog een krantenartikel over de opening op 2 april 1951. Daarin wordt benoemd dat het een moderne markthal is, omdat er een kantoor was voor de marktmeester en toiletten voor bezoekers.”

Zonder toeters en bellen

De Oudheidkundige Vereniging Didam heeft meegedacht over het beplakken van het mindervalidentoilet. Frenk: “We hebben gekozen voor oude foto’s van de markthal. Daarmee moest nog even gewacht worden, want de temperatuur moest boven de tien graden liggen. De opening van de markthal is dit jaar dus 70 jaar geleden. Daarom werd op goede vrijdag, 2 april, het toilet officieel geopend. Door corona helaas zonder toeters en bellen. De markthal ziet er nu op vrijdag ook zo leeg uit, want de kraamhouders met non-food mogen er nog steeds niet staan. Als het straks weer mag, heffen we graag het glas met onze vrijwilligers.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden