<p>Afbeelding ter illustratie.&nbsp;</p>

Afbeelding ter illustratie. 

(afbeelding: Pixabay)

Testplicht voor iedereen die naar Duitsland reist

  Nieuwsflits

MONTFERLAND - De Duitse Bondsregering heeft Nederland op advies van het RKI (het Duitse RIVM) op 4 april met ingang van 6 april 2021 geclassificeerd als een gebied met een hoge incidentie. Dit zijn gebieden waar zeven dagen achtereen dagelijks gemiddeld meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners zijn geregistreerd. 

van de redactie

Deze inschaling heeft tot gevolg, dat vanaf dinsdag bij binnenkomst vanuit het buurland voor iedereen de verplichting geldt om een actueel testbewijs bij zich te hebben. Ook geldt er een registratieplicht. De huidige uitzonderingsregeling voor het kleine grensverkeer tussen Nederland en Nordrhein-Westfalen komt hiermee te vervallen. 

Registratieplicht

Iedereen die Duitsland vanuit Nederland binnen reist, moet zich registreren op einreiseanmeldung.de 

Op de registratieplicht bestaan de volgende uitzonderingen:

- Doorreizigers (door NRW resp. Nederland)

- Verblijven van max. 24 uur (in NRW resp. Nederland)

- Personen die beroepshalve grensoverschrijdend personen, producten of goederen transporteren

 ‘De huidige uitzonderingsregeling voor het kleine grensverkeer tussen Nederland en Nordrhein-Westfalen komt hiermee te vervallen’

Testplicht

Bij het binnen reizen vanuit Nederland dient men in principe het bewijs van een actueel negatief testresultaat op zak te hebben. De test (PCR-test of PoC-sneltest resp. zelftest onder toezicht van vakkundig personeel) mag bij het binnen reizen niet ouder dan 48 uur zijn. Ook hierop gelden enkele uitzonderingen:

- Doorreizen (door NRW resp. Nederland) 

- Personen die beroepshalve grensoverschrijdend personen, producten of goederen transporteren als ze minder dan 72 uur in NRW verblijven 

- Veiligheidsdiensten in interventiesituaties 

- Gegronde specifieke gevallen op aanvraag bij de bevoegde Geneeskundige Dienst

Grenspendelaars

Voor grenspendelaars geldt dat de test (in plaats van 48 uur) maximaal 72 uur voor het binnen reizen afgenomen mag worden. Dat betekent, dat binnen een normale werkweek twee tests volstaan. Verder kan de test kan ook meteen na het binnen reizen afgenomen worden, bijvoorbeeld onmiddellijk na aankomst op het werk of op school of in een testcentrum.

Familiebezoeken

Tenslotte heeft Nordrhein-Westfalen ook voor personen die regelmatig minstens twee keer per week grensoverschrijdend naaste verwanten bezoeken een soepelere regeling ingevoerd: ook voor hen geldt dat de test (in plaats van 48 uur) maximaal 72 uur voor het binnen reizen afgenomen mag worden. Dat betekent dat binnen zes dagen twee tests volstaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden