Trees Waalderbos met Beer, aan wie ze een boek met verzen wijdde, met een knipoog naar de actualiteit.
Trees Waalderbos met Beer, aan wie ze een boek met verzen wijdde, met een knipoog naar de actualiteit. (foto: Elsie Schoorel)

Teddybeer Beer brengt een vrolijke noot

  Nieuwsflits

DIDAM - De actie met beren voor het raam aan het begin van de coronatijd in 2020 inspireerde Trees Waalderbos tot versjes en foto’s met Beer in de hoofdrol. Die heeft ze nu gebundeld in Beer in lockdown, een boek voor jong en oud.

door Elsie Schoorel

“Beer gaat morgen naar de Zwarte Cross”, zegt Trees Waalderbos lachend. De grote teddybeer met rode strik die ze vorig voorjaar tevoorschijn haalde, maakt van alles mee in de versjes van de gepensioneerde secretaresse van een school voor speciaal onderwijs. Zo wil ze in deze coronatijd wat vrolijkheid de wereld in sturen.

Minder contact

“Wij wonen in een buurt met veel kinderen. Daarom vond ik het leuk om een beer in het raam te zetten, die ik af en toe andere kleding aantrek, gezeten op zijn schommelstoel. Tegelijk hadden wij minder contact met onze kinderen en kleinkinderen. Daarom ging ik hun elke dag wat mailen, over vroeger, over mijn jeugd, mijn man, van alles. Een soort dagboek ontstond, met veel foto’s van de familie. Af en toe kwam Beer ook naar voren.” Rond de zomervakantie vond ze het mooi geweest en stopte met het dagboek. Maar toen kwam de tweede lockdown. “Ik had er heel veel lol in gehad om dingen op te schrijven en bedacht meer met Beer te gaan doen. Ik ging versjes schrijven met hem in de hoofdrol en stuurde die naar familie, vrienden en kennissen. Dat breidde zich snel uit.”

‘Hij zit achter de naaimachine en naait een mondkapje’

Instagram

Ze kreeg enthousiaste reacties, ook via social media waar Beer te vinden is, zoals Instagram. “Ik werk normaal als vrijwilliger bij de Kledingbank en dat viel door corona helemaal stil. Die vrijwilligers ben ik ook de versjes gaan sturen en daardoor kwam het onderlinge contact weer op gang.” De vele lezers stimuleerden haar er een boek van te maken. “Het is niet alleen voor kinderen geschikt; juist ook volwassenen vinden het leuk, mensen herkennen zich erin.”

Oog voor actualiteit

Het schrijven kost Waalderbos geen moeite. Over Beer die in het ziekenhuis een dagje meeloopt, die gaat dansen of voetballen. Maar ook dat hij het maar niets vond dat zwembad De Hoevert zwembad dicht moest. Met oog voor de actualiteit dus. “Hij zit ook achter de naaimachine en naait een mondkapje. En ik nam Beer mee naar de tandarts. Steeds maakte ik ook een foto erbij, dat was de helft van de lol: bij de bakker, op de markt, noem maar op.” Beer houdt nog steeds vol, ook in de derde golf, besluit ze. “Misschien levert dat nog een tweede boek op.”

Beer in lockdown is voor € 25,95 te koop bij de schrijfster. Van ieder verkocht boek gaat € 2,00 naar de Stichting Make-A-Wish.

Bestellen kan bij treeswaalderbos@gmail.com

Fragment uit ‘Beer doet mee’, een van de verzen in het boek:

Er is veel spanning overal

maar ooit komt alles goed.

Was iedereen maar net als Beer.

Hij doet zoals het moet!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden