<p>Marcel van Scharrenborg bij zijn bedrijfsauto. &quot;Mensen komen met allerlei problemen bij je.&quot;</p>

Marcel van Scharrenborg bij zijn bedrijfsauto. "Mensen komen met allerlei problemen bij je."

(foto: Elsie Schoorel)

Glazenwasser Marcel komt met eigen boek

  Nieuwsflits

‘s-HEERENBERG - Als glazenwasser maak je heel wat mee en hoor je van alles, weet Marcel van Scharrenburg. “Ik voel me soms net een maatschappelijk werker.” Hij besloot zijn belevenissen op te schrijven en er een boek van te maken, vol verdrietige verhalen en vrolijke anekdotes.

door Elsie Schoorel

Een van de klanten van de Berghse glazenwasser, die in een groot deel van Gelderland de ramen lapt, is een kinderboekenschrijfster. “Zij raadde me aan om mijn ervaringen op te schrijven. Het is echt een dagboek geworden: in 2018-2019 heb ik elke werkdag wat geschreven. In de auto maakte ik al notities en ’s avonds werkte ik die uit.” Hij deed dit in de eerste plaats voor zijn kinderen. “Zodat ze weten wat ik precies doe en meemaak. Leuk om te lezen voor ze, als ze wat ouder zijn. Daarnaast is het voor mezelf ook leuk om alles later terug te kunnen lezen.”

‘Ik heb klanten waar ik anderhalf uur zit, daar houd ik rekening mee in mijn planning’

Zevenhonderd klanten

Of het nou gaat om Lunteren of Didam, hij ontmoet vele soorten mensen. “Ik heb zo’n zevenhonderd klanten, van heel arm tot heel rijk, van gelovig tot niet-gelovig. Ik heb klanten waar ik anderhalf uur zit, daar houd ik rekening mee in mijn planning. Wat dat betreft zal ik nooit rijk worden. Vooral ouderen zijn heel blij als ik kom. Dan krijg ik koffie met iets lekkers erbij, of een compleet ontbijt. Ik kan heel goed luisteren, dus mensen komen met problemen bij je. Zoals vrouwen die dingen over hun man of kinderen vertellen … en soms barsten ze in huilen uit. Zij zijn het dan kwijt en ik neem het mee naar huis.”

Privacy

In het boek komt een nog jonge man met gezin voor, die kanker kreeg, vertelt Marcel. “Ik zag hem lijden. Mijn handen trilden als ik hem appte dat ik zou komen, door de spanning hoe het met hem zou gaan. Hij is inmiddels overleden.” Hij schrijft ook over een vrouw die alles vergeet. “Een schat van een vrouw, maar als ik de avond van tevoren laat weten dat ik langskom, weet ze het de volgende dag niet meer. Dan stuur ik ’s morgens nog een appje en weer is het hek niet open. Mevrouw Vergeet-me-nietje noem ik haar.” Vanuit privacy-oogpunt noemt hij geen echte namen. “Veel klanten zullen zich er toch wel in herkennen, maar dat is niet erg.” Hij beschrijft ook zijn ervaringen met concurrenten in sommige wijken, die hem intimiderend aankijken of hun auto dicht achter die van hem parkeren. Het vak valt soms tegen vanwege de weersomstandigheden. “Soms sta ik te bibberen van de kou of is het niet uit te houden bij 35 graden. Het komt ook voor dat ik zo nat geregend ben dat ik mijn onderbroek kan uitwringen.”

Bestseller 

Toch blijft hij doorgaan, ook als het boek een besteller zou worden. “Hart van Nederland staat al te wachten en ik heb al heel veel bestellingen, maar ik blijf glazenwasser. Het contact met de mensen is veel te leuk.” Tot 1 mei kunnen lezers van deze krant inschrijven voor € 16,95 euro, daarna wordt de prijs € 18,95.

dagboekvaneenglazenwasser.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden