<p>In zijn vrije tijd volgt Mart Ros van Ros Schoenen een opleiding tot vrijwillig brandweerman.</p>

In zijn vrije tijd volgt Mart Ros van Ros Schoenen een opleiding tot vrijwillig brandweerman.

(foto: Karin van der Velden)
Ondernemer van de Week

Op je 23ste eigenaar van een winkel

  Nieuwsflits

DIDAM - Toen zijn vader ging nadenken over stoppen, besloot Mart dat hij de Ros schoen- en voetspecialist wilde overnemen. Hij was toen pas 23: “Ik ben er blind ingestapt. Nu zijn we zelfs de coronacrisis door.”

door Karin van der Velden

In het begin was Mart wel bang dat als zijn vader zou stoppen, klanten zouden weglopen, maar dat gebeurde gelukkig niet. Tijdens de eerste lockdown had Mart slapeloze nachten. Met zijn vriendin Diede Balduk had hij net een huis gekocht en om de zaak over te kunnen nemen, had hij een lening afgesloten. “Diede heeft gelukkig een goede baan als raadsgriffier in Brummen. Ik kon via een goede bekende bij Fulfilment Achterhoek als orderpicker werken. Ik mocht aangeven wanneer ik in de winkel moest zijn en daaromheen werken. Toen de tweede lockdown begon, werd ik gebeld of ik weer wilde komen.” Mart nam de winkel over in 2018. Eerst deed hij ervaring op bij Van Engelen in Doetinchem en Flipse in Arnhem. “Daarna ging ik gedeeltelijk bij mijn vader werken en gedeeltelijk bij Shell Tatelaar.” In het jaar dat hij de winkel overnam werd hij bij het tankstation medewerker van het jaar. “Ja, dat was leuk. Ik kreeg wel vijfhonderd of zeshonderd stemmen. Dan merk je dat het verschil maakt of je uit een dorp of stad komt.”

‘Net voor corona werd ik vrijwilliger bij de brandweer’

Vrijwillige brandweer

Net voor corona werd Mart vrijwilliger bij de Didamse brandweer, nadat hij eerst een paar keer met iemand meeging om te kijken. Hij had ook al wel verhalen gehoord van Wim Strijbosch, eigenaar van Shell Tatelaar, en kende de brandweerlieden die daar regelmatig kwamen tanken. “Wim liet ons ook oefeningen in het tankstation doen. Rampscenario’s, zoals een auto die binnenrijdt. De opleiding ligt door corona een beetje stil. Er komen brandweerlieden van meerdere korpsen en dan loop je het risico dat je een besmetting meeneemt naar je eigen korps.” Dat Mart in Didam woont en werkt is een voordeel, maar geen harde eis meer zoals vroeger, toen veel middenstanders vrijwilliger waren bij de brandweer. Mart vertelt dat er de laatste tijd veel jongeren bijkomen, er zijn er nu zo’n vijf of zes die een opleiding volgen of net afgerond hebben. “Het is een gezellige groep, een soort familie!”

Didam op Stelten

In 2019 maakte Mart Didam op Stelten voor het eerst als voorzitter van de organisatie mee. Vorig jaar kon het evenement door corona niet doorgaan en dit jaar is de organisatie niet eens begonnen. “Je moet al na de zomer beginnen met het werven van sponsoren en het boeken van attracties. Het was te onzeker of het kon doorgaan.” Het bestuur bestaat uit drie jonge mensen. Naast Mart zorgt Lars Wolters voor de cijfers en regelt Kaylee Ferrier van alles om het evenement heen. “We hebben veel mensen die bijspringen met ideeën en praktische zaken.” Op zaterdagavond 5 juni komt nu een online evenement. “We zijn bezig om het idee uit te werken, samen met Café Uniek en ENROKMedia. Binnenkort delen we meer informatie.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden