<p>Een gladde slang zonnend op open plek. Mocht je er een spotten in het Bergherbos, geef het dan door aan de boswachter.</p>

Een gladde slang zonnend op open plek. Mocht je er een spotten in het Bergherbos, geef het dan door aan de boswachter.

(foto: Jelger Herder)

Gladde slangen in het Bergherbos

  Nieuwsflits

MONTFERLAND - In het Bergherbos komt de zeldzame gladde slang voor. Deze rode lijst soort (oftewel bedreigde diersoort, red.) leeft daar voornamelijk in de reptielencorridor. Dat is een zes kilometer lange strook van heideterreintjes, die dwars door het Bergherbos slingert en speciaal voor reptielen aangelegd is. Natuurmonumenten wil samen met haar buren Stichting Huis Bergh extra leefruimte voor deze prachtige dieren creëren. Eerste stap daarvoor is in kaart brengen waar de dieren nu exact leven. Daar kunnen ze hulp bij gebruiken!

van de redactie

Kom je tijdens een wandeling of fietstocht, tijdens het werk op het land of in de tuin een gladde slang tegen? Dan hoort Natuurmonumenten dat heel graag. Op de website onderaan dit artikel kan je een waarnemingenformulier downloaden en deze vervolgens aan de boswachter mailen. (Hele) oude waarnemingen zijn ook erg waardevol. Net als foto’s, zelfs van minimale kwaliteit. Je kan je waarnemingen delen tot eind oktober van dit jaar.

Hoe te herkennen?

In Nederland komen drie soorten slangen voor: de adder, ringslang en gladde slang. De gladde slang is de meest zeldzame van de drie en is lichtgrijs tot donkerbruin van kleur. Boven op de rug zijn vlekken en/of strepen te zien en er loopt een streep door het oog. Een gladde slang is maximaal zo’n zeventig centimeter lang en is niet giftig.

Hagedis zonder pootjes

In het Bergherbos leven ook hazelwormen. Dit zijn hagedissen zonder pootjes, die nogal eens voor een slang aangezien worden. Hazelwormen zijn echter egaal bruin, hebben geen vlekkenpatroon en bewegen zich niet zo soepel als de gladde slang.

Leefgebied

Gladde slangen leven nogal verborgen. Ze leven tussen de heide, het gras of onder hout. Van oktober tot april zijn ze in winterslaap in kleine holletjes. Na de winterslaap worden ze actiever en kan je ze tegenkomen op heideterreinen, maar ook wel in bosranden, open plekken in het bos, bermen of zelfs in grote tuinen en erven. Ze warmen zich graag op in een warm plekje in de zon!

Ogen en oren open

Natuurmonumenten laat in een reactie weten: “Het zou heel fijn zijn als je ogen en oren goed open wilt houden de komende tijd in het Bergherbos, zodat we zoveel mogelijk meldingen binnen krijgen. We vragen je daarbij wel op opengestelde wegen en paden te blijven om zo de rust voor de gladde slang en andere dieren in het Bergherbos te bewaren. Alvast heel hartelijk bedankt!”

‘Ogen en oren goed open houden in het bergherbos’

Meldingen worden gedeeld

De meldingen die Natuurmonumenten doorkrijgt, worden gedeeld met Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON). RAVON is een kennisorganisatie die zich richt op de studie en bescherming van in Nederland voorkomende amfibieën, reptielen en vissen. RAVON voert onderzoek uit en zet de hieruit voortvloeiende kennis en data in voor advies, voorlichting en bescherming. Natuurmonumenten werkt samen met RAVON om het leefgebied van de gladde slang uit te breiden.

Waarnemingenformulier

Oude of nieuwe waarnemingen van gladde slangen doorgeven aan Natuurmonumenten? Dat kan via het waarnemingenformulier dat te downloaden is via de onderstaande website. Het ingevulde formulier kun je mailen, onder vermelding van Waarneming Gladde Slang, aan: BEachterhoek@natuurmonumenten.nl.

natuurmonumenten.nl/bergherbos

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden