<p>Leerlingen van de Galamaschool leggen een krans en hun gedichtencollage bij het monument De Goede Herder.&nbsp;</p>

Leerlingen van de Galamaschool leggen een krans en hun gedichtencollage bij het monument De Goede Herder. 

(foto: Arjan Heuvel)

Galamaschool staat stil bij Dodenherdenking

  Nieuwsflits

‘S-HEERENBERG - Vanwege de Dodenherdenking waren de kinderen van groep 7 van de Galamaschool bij het door hen geadopteerde monument De Goede Herder. Dit was de afsluiting van het project welke jaarlijks in die groep over de Tweede Wereldoorlog wordt uitgevoerd.

van de redactie

Normaal gesproken zijn de leerlingen van groep 7 ook betrokken bij de plaatselijke, Dodenherdenking, maar door corona is dat nu niet op grote schaal mogelijk. Toch wilde deze groep de Dodenherdenking niet zomaar voorbij laten en hun respect betuigen aan alle mensen uit ‘s-Heerenberg en Lengel die tijdens de oorlog zijn overleden. Dit is een onderwerp wat nog steeds erg leeft bij de schoolgaande jeugd, vooral in de bovenbouw. 

‘Daarom wordt gekeken naar de serie ‘13 in de oorlog,’ de Anne Frank krant gelezen’

De betrokkenheid van iedereen is groot, ondanks dat men steeds minder uit eerste hand kan horen en ervaren wat mensen in de oorlog hebben meegemaakt. Daarom wordt gekeken naar de serie ‘13 in de oorlog,’ de Anne Frank krant gelezen, de leerkracht vertelt vele oorlogsverhalen en alle leerlingen van groep 7 krijgen een gedenkboek van het nationaal comité 4 en 5 mei. De eindopdracht is het schrijven van een verhaal of gedicht over dit onderwerp. Deze gedichten krijgen ook allemaal een plaats bij het monument middels een soort collage. Enkele worden door leerlingen voorgelezen bij het monument. Ook werd een krans gelegd en werd een moment van stilte gehouden en het monument bezichtigd en bekeek men de namen hierop, waaronder Pastoor Galama, de naamgever van de school en Kapelaan Van Rooijen, naamgever van het sportpark waar de plaatselijk voetbalclub speelt. Ook worden andere ‘Berghse’ monumenten en plekken in het project meegenomen: het Canadese kanon op het Stadsplein, het Joodse kerkhof, de Joodse synagoge bij Heitkamp, het oorlogsmonument in Lengel, het bunkertje op de Mengelenberg, de rol van het klooster als hospitaal van de Duitse Marine, de Stolpersteine in de Kellenstraat en de boerderij De Kornhorst als onderduikadres. Al met al is dit elk jaar weer een bijzondere en indrukwekkende periode van 3 weken voor de leerlingen uit groep 7 van de Galamaschool met het bezoek aan de Goede Herder als afsluiter voor de meivakantie. Opdat wij niet vergeten …

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden