<p>Marco Swenne bij de trappen van de krachtheuvel, waar sporters verschillende spiergroepen kunnen trainen&nbsp;</p>

Marco Swenne bij de trappen van de krachtheuvel, waar sporters verschillende spiergroepen kunnen trainen 

(foto: Karin van der Velden)

Krachtheuvel traint zelfs je hersenen

  Nieuwsflits

DIDAM - Voetballers trainen zo’n drie spiergroepen, een goede basis leg je pas met tien spiergroepen. Door de krachtheuvel te gebruiken, worden veel meer spieren getraind. Met graphics is het straks zelfs mogen dat kinderen hun hersenen trainen.

door Karin van der Velden

De basis voor de heuvel ligt er. Een schuine helling van zes graden, geflankeerd door keerwanden en aan de achterkant twee trappen. Een trap met treden van 26 cm hoogte en een andere met treden van 40 cm. Daarmee is de heuvel geschikt voor alle leeftijden en volwassenen kunnen verschillende spiergroepen ontwikkelen. Marco Swenne is er trots op dat zoveel partijen hebben meegeholpen om deze krachtheuvel te ontwikkelen.

‘We willen de jeugd van de bank trekken. Niet alleen onze eigen jeugd, we hopen dat we de trainingsheuvel in de toekomst ook aan andere verenigingen, scholen en buitenschoolse opvang kunnen verhuren’ 

Ajax

Het idee kwam van Raymond Sweers van Open Club de Nevelhorst. Hij had de Powerhill van Ajax gezien en raakte geïnteresseerd in het Athletic Skills Model, een brede manier van denken over bewegen. Met subsidie van de provincie kon het plan voor de krachtheuvel uitgewerkt worden. Marco Swenne, die sinds anderhalf jaar voorzitter is van DVC ‘26, hielp daarbij. “Het was nog een uitdaging om de kosten zo laag mogelijk te houden. Via Marktplaats werden veertig keerwanden gekocht van chocoladefabriek in Amsterdam. Aannemersbedrijven Gebra en H.O.D. Wijnbergen, die in de Kerkwijk bouwen, zorgden voor puin om de heuvel op te hogen en stelden transportmaterieel beschikbaar. Voor de bekleding van de trap wordt kunstgras gebruikt, dat uit de sporthal is gehaald. Het hergebruik is duurzaam en bespaart kosten.”

Rekstokken en elastieken

Aan de zijkant van de keerwand komen rekstokken en elastieken. De wand wordt gekleurd met graphics, bijvoorbeeld cijfers waarmee sommen opgelost kunnen worden. Schiet met twee ballen een zes, dat kan in verschillende combinaties. “We willen de jeugd van de bank trekken. Niet alleen onze eigen jeugd, we hopen dat we de trainingsheuvel in de toekomst ook aan andere verenigingen, scholen en buitenschoolse opvang kunnen verhuren.”

Vijftien lichtmasten

Marco Swenne was nog maar kort voorzitter toen het voetballen door corona stil kwam te liggen. “Hoewel ik liever zie dat de mensen hier komen voetballen, gaf ons wel tijd om het sportpark aan te pakken. Met de subsidie van de provincie konden we ook een skillscourt aanleggen. De gemeente Montferland had nog vijftien lichtmasten liggen. Overgebleven, toen de voetbalvereniging van Lengel met ‘s-Heerenberg fuseerde. Daarmee verlichten we nu Veld 2. Helaas moesten we de lampen zelf vervangen door LED en ook het transport van de vijftien meter lange palen was een hele klus.”

Droom

Het sportcomplex krijgt steeds meer verschillende gebruikers, zo heeft Muziekvereniging De Club in de sporthal onderdak gevonden. Marco’s droom is dat de ruimte tussen de sporthal en de kantine opnieuw wordt gebouwd. Twee verdiepingen, multifunctioneel, zodat ook andere verenigingen, bedrijven en bijvoorbeeld fysiotherapie er gebruik van kunnen maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden