<p>Loes Koster en Jos van Schriek op de trap die deel uitmaakt van de interactieve speurtocht vanuit Natuurtheater Zeddam.</p>

Loes Koster en Jos van Schriek op de trap die deel uitmaakt van de interactieve speurtocht vanuit Natuurtheater Zeddam.

(foto: Elsie Schoorel)

Theatraal speuren in het Bergherbos

  Nieuwsflits

ZEDDAM - Rondlopen door het Bergerbos, een quizvraag beantwoorden over een boom, even een geelgors nadoen en een muziekje beluisteren. Dat kan tijdens de interactieve speur- en wandeltocht die het Natuurtheater Zeddam gemaakt heeft. De initiatiefnemers vertellen hoe het werkt.

door Elsie Schoorel

In deze coronatijd is het voor theaters behelpen. Vrijwel niets is nog mogelijk zolang mensen niet in groepen bijeen mogen komen. Jos van Schriek, voorzitter van Natuurtheater Zeddam: “Als we los kunnen, gaan we los. Op welke manier moeten we bekijken. Hoe dan ook willen we niemand geen risico laten lopen, men moet zich veilig voelen. Gelukkig zijn we afgelopen seizoen, ondanks slechts twee activiteiten, goed doorgekomen dankzij de blijvende steun van de sponsoren. Voor dit jaar hebben we volop plannen, maar we moeten nog even op de pauzeknop drukken.”

‘Voor dit jaar hebben we volop plannen, maar we moeten nog even op de pauzeknop drukken’

Coronaproof

Loes Koster van de werkgroep programmering vertelt dat het niet makkelijk is om dan positief te blijven. “Je komt in een spiraal van niks kunnen plannen. Totdat we een overleg hadden en afspraken om het alleen te hebben over wat wél kan. Zo kwamen we op het idee van een speurtocht voor gezinnen. De omgeving is prachtig en zo’n speurtocht kan coronaproof. We zijn op een zaterdagmiddag gaan lopen en hebben onderweg vragen bedacht om het interactiever te maken. Bijvoorbeeld over vogels en gebouwen die je tegenkomt. Het theatertintje hebben we eraan gekoppeld met muziekmomenten. Onderweg kun je via de app op een link klikken zodat je passende muziek hoort. Zoals bij een mooi uitzicht iets uit The Sound of Music.”

Klein stukje natuur

De route is ongeveer vijf kilometer. Met het uitvoeren van de opdrachten en beantwoorden van de vragen ben je zo’n anderhalf uur bezig. De getekende routeaanwijzingen maken het speels. “Zo kun je de kinderen ook de weg laten wijzen.” Na het beantwoorden van alle vragen ontstaat er een woord. Wie dit voor 1 juni instuurt, maakt kans op twee vrijkaarten voor een voorstelling in het Natuurtheater. Alle goede inzenders krijgen een leuke verrassing thuisgestuurd, ‘een klein stukje natuur’.

Comedynight

Intussen bereidt het Natuurtheater zich voor op de voorstellingen, zodra het weer kan. “De Comedynight op 25 juni zou de eerste zijn. Hopelijk gaat dit lukken.” Verder maakt dansschool DanCin dankbaar gebruik van het Natuurtheater, met repetities in de open lucht en vorig jaar ook een voorstelling. “Dat is een positief bijeffect van corona”, zegt Jos van Schriek, “dat we elkaar als verenigingen weten te vinden en stimuleren om samen te werken.” De speurtocht is te vinden op de app Actionbound en via de website van het Natuurtheater, waar de route met opdrachten ook te printen is. De speurtocht blijft het hele seizoen beschikbaar.

natuurtheaterzeddam.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden