<p>Rob Mos, Inge Hultermans (vanaf haar vakantieadres) en Karin Straatsma starten samen de partij Helder</p>

Rob Mos, Inge Hultermans (vanaf haar vakantieadres) en Karin Straatsma starten samen de partij Helder

Foto: (foto: Karin van der Velden)

‘Helder spreekt de taal van iedereen’

  Nieuwsflits

MONTFERLAND - Met een heldere boodschap en heldere communicatie is Rob Mos samen met Inge Hultermans en Karin Straatsma een nieuwe lokale politieke partij begonnen. De naam van de partij is Helder. “Dat dekt de lading. Wij willen duidelijk zijn, niet in moeilijke woorden, maar de taal van iedereen.”

door Karin van der Velden

“Het gaat om de inwoners, ook dat moet helder zijn”, zegt Rob Mos. “Juist nu kunnen we iets veranderen. De politiek in Montferland is een afspiegeling van wat je in Den Haag ziet gebeuren. Kijk naar de was- en strijkservice. Gedwongen door bezuinigingen is een verkeerde weg ingeslagen. De oppositie zorgt ervoor dat nu de onderste steen bovenkomt, maar de volgorde is verkeerd. Al in het voortraject zijn fouten gemaakt. Je begint een proces door te praten met inwoners. In dit geval met cliënten en medewerkers.”

Nieuw regelement

Nadat in 2019 duidelijk werd dat Lokaal Belang en Rob Mos niet langer dezelfde standpunten deelden, worstelde Mos zich als eenmansfractie door het politieke landschap: “Het systeem maakt dat het handiger is om met meerdere mensen een fractie te hebben. Dit jaar werd een nieuw reglement van orde aangenomen, ook de kleinste fractie mag nu fractievolgers hebben. Het is ondoenlijk om in je eentje alles te volgen.”

Uitzondering

Karin Straatsma heeft Lijst Mos altijd gevolgd: “Voor mij is nu de tijd rijp om me politiek in te zetten. Inge en ik oriënteren ons nu welke aandachtsgebieden onze interesse hebben. Ik verdiep me nu bijvoorbeeld in het verkeer dat met te hoge snelheid door de woonwijk rijdt. Onlangs werden op de Singel twee auto’s van één gezin total loss gereden. Ik heb het verkeer bij een buurtbewoner een avond gevolgd. Automobilisten die zich aan de maximum snelheid houden, zijn een uitzondering!”

‘Ik hoop dat Montferland bereid is om te veranderen’

Beter benaderbaar

Het streven van Inge Hultermans is dat de politiek beter benaderbaar is voor inwoners: “Als hoofd zwemzaken bij De Hoevert heb ik een aantal keren ingesproken. Het viel me op de raadsleden slecht luisteren als iemand aan het woord is. Voor mij is belangrijk dat ik mijn eigen standpunten mag verdedigen en niet mee moet gaan in wat de fractie besluit.”

Afspraak

“Bij LBM heb ik meegemaakt dat het fractiestandpunt verdwijnt in het coalitie-overleg”, zegt Mos. “Als ik een afspraak met iemand heb gemaakt, wil ik me daaraan houden. Zo moet het binnen Helder ook zijn. Ik hoop dat Montferland bereid is om te veranderen. Niet uit gewoonte op de partij stemmen waarop je altijd hebt gestemd, maar dat inwoners anders gaan kijken naar de politiek.”

Flexibel

Helder komt niet met een gedetailleerd verkiezingsprogramma. Op hoofdlijnen worden aandachtspunten vastgelegd, zoals woningbouw en goede voorzieningen. Een goede gezonde en mooie leefomgeving. “Hoe minder je vastlegt, hoe flexibeler je kunt zijn. Nu voert Montferland dingen in waaraan geen behoefte is, maar ze staan nou eenmaal in het coalitieprogramma.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden