<p>Archery tag is een van de sporten waarmee de jeugd in de meivakantie kon kennismaken.</p>

Archery tag is een van de sporten waarmee de jeugd in de meivakantie kon kennismaken.

(foto: Karin van der Velden)

Kennismaken met bijzondere sporten

  Nieuwsflits

DIDAM - Het is een kruising tussen boogschieten en paintball. Bij archery tag wordt met handboog en pijlen die aan het uiteinde een soort rubber balletje hebben in plaats van een scherpe punt, op elkaar geschoten. De Montferlandse jeugd vermaakte zich hiermee prima in de meivakantie.

door Karin van der Velden

De jongens die aan het spel meedoen, hebben ‘s morgens eerst geoefend met het boogschieten. Even de techniek onder de knie krijgen en weten welke afstand je met zo’n pijl kunt schieten. ‘s Middags beginnen de wedstrijden. De blauwe helmen tegen de zwarte bijvoorbeeld of ‘last man standing’, waarbij iedereen die geraakt wordt van het veld af moet tot er één man overblijft. Archery tag is een spel waarbij je constant in beweging moet blijven, je tegenstander ontwijken, aanvallen en zorgen dat je de afgeschoten pijlen weer terugkrijgt.

Spannend

Spannend is het, hoe dichter je bij de tegenstander komt, hoe groter de kans dat je hem raakt. De kans dat je zelf geraakt wordt is dan natuurlijk ook groter. Als de helmen die het gezicht beschermen even afgaan, komen er allemaal bezwete koppies tevoorschijn. Van maandag 3 tot en met vrijdag 7 mei waren er voor jongeren van tien tot en met achttien uitdagende activiteiten te doen in de gemeente Montferland. Naast archery tag was er een bootcamp, een skateclinic, en kon de jeugd kennismaken met verschillende racketsporten.

‘Ik heb dus vier uur gesport en ik voel m’n spieren goed. De overgang tussen padel en tennis vond ik nog wel lastig’

Boter, kaas en eieren

Ongeveer dertig kinderen maakten vrijdag kennis met verschillende mini-games. Er werd in teams fanatiek gesport met frisbees, skippyballen en voetballen. De estafetterace met boter, kaas en eieren was heel spannend. Open Club De Nevelhorst werkt samen met het Graafschap College Sport & Bewegen en de organisatie van de games was in handen van stagiaires. Klap op de vuurpijl was de Adventure Day met onder andere mountainbiken, boogschieten en freerun. Marie-José Kluitman (14) was maandag op de tennisbaan te vinden. “Je kon kiezen uit padel, gewoon tennis, badminton en gym. Alle sessies duurden een uur. Ik heb dus vier uur gesport en ik voel m’n spieren goed. De overgang tussen padel en tennis vond ik nog wel lastig. Als je getennist hebt, sla je tijdens padel al snel te hard.” Na vier uur sporten bleef er toch nog voldoende energie over voor een spelletje tennis met een vriendin.

Samenwerkende clubs

Om de activiteiten voor jongeren te houden werken de voetbalverenigingen DVC’26 en FC Bergh, tennisvereniging Didam en Open Club de Nevelhorst samen met de gemeente Montferland en Stichting Welcom. In Didam zijn de activiteiten vooral op en rond de sportvelden van De Nevelhorst. In ‘s-Heerenberg worden de velden van FC Bergh gebruikt. Voor de skateclinic worden parkeerplaatsen gebruikt, omdat het veiliger is om vlak terrein te gebruiken. De Spring Games passen goed in de doelstellingen van het beweeg- en sportakkoord van de gemeente, dat half april werd afgesloten. Het doel is om meer inwoners van Montferland meer in beweging krijgen en intensievere samenwerking tussen clubs en organisaties.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden