<p>Louis Kupers en Ans Willemsen op de nieuwe duofiets, inclusief een coronaproof tussenscherm</p>

Louis Kupers en Ans Willemsen op de nieuwe duofiets, inclusief een coronaproof tussenscherm

(foto: Marlous Velthausz)

Op de duofiets door Montferland

  Nieuwsflits

‘S-HEERENBERG - Veel mensen trekken er regelmatig op uit om een rondje te fietsen, samen of alleen. Er is echter ook een groep mensen die wel houdt van fietsen, maar dit door omstandigheden alleen niet, of niet goed, meer kan. Voor deze mensen is er nu Fietsmaatjes Montferland. Op een speciale duofiets kan Montferland dan alsnog op een plezierige en veilige manier verkend worden.

door Marlous Velthausz

Een duofiets is een speciale tandem met drie wielen. Op deze fiets zitten de personen niet achter, maar naast elkaar. Hierdoor hebben beide passagiers voldoende overzicht en eveneens de mogelijkheid om gemakkelijk met elkaar te communiceren. Er is één bestuurder, maar de ander kan wel meetrappen. Doordat het een driewieler betreft, is deze tandem uiterst wendbaar, maar ook zeer veilig te noemen.

‘Wij koppelen een vaste vrijwilliger aan elke persoon en deze plant een rit in overleg met de deelnemer’

Enorm kostenplaatje

Een aantal Montferlandse vrijwilligers heeft zich actief ingezet om zo’n tandem aan te kunnen schaffen. Zij richtten Stichting Fietsmaatjes Montferland op en lieten zich registreren op het landelijk platform Fietsmaatjes.nl. “Een duofiets, met elektrische trapondersteuning aanschaffen is een enorm kostenplaatje en dat moesten we eerst zien te dekken”, aldus Ans Willemsen, een van de oprichters. “Medewerking kregen we van diverse stichtingen en fondsen en ook van plaatselijke ondernemers die Fietsmaatjes Montferland wel wilden sponsoren. Hiermee waren we natuurlijk heel blij en vanaf 13 mei kunnen we daarom starten vanaf het Stadsplein, waar we een mooie stalling voor onze duofiets hebben gekregen.”

Coronaproof

“We vinden het belangrijk om alle mensen uit onze regio te kunnen laten genieten van de omgeving. Als dat fietsend kan, dan geeft dat toch altijd een bepaald soort vrijheid”, aldus Dorien Peters-Ebbing, een andere oprichter van de stichting. “Als mensen belangstelling hebben voor deze fietstochten, dan kunnen ze contact met ons opnemen. Wij komen voor een gesprek eerst bij de mensen thuis en als ze zeker weten dat het wat voor hen is, dan nemen we de fiets mee voor de deelnemer om het eens te proberen. Wij koppelen een vaste vrijwilliger aan elke persoon en deze plant een rit in overleg met de deelnemer.” De duofiets is tevens coronaproof gemaakt, doordat er een fysieke barrière is bevestigd tussen de bestuurder en de bijrijder.

Vrijwilligers ook welkom

Een derde oprichter, Louis Kupers, besluit: “Dus houdt u van buiten zijn? Houdt u van fietsen, maar bent u wellicht te onzeker. Of is fietsen lastig voor u? Neem dan gerust contact met ons op via de website fietsmaatjesmontferland.nl of stuur een mail naar coordinator@fietsmaatjesmontferland.nl. Ook vrijwilligers zijn welkom om het project te ondersteunen en kunnen zich aanmelden via het bovengenoemde mailadres.”

fietsmaatjesmontferland.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden